Knjige
David Grossman
V Jeruzalemu živeči pisatelj je mednarodno pozornost leta 1987 pritegnil s publicistično analizo arabsko-izraelskega spora z naslovom Rumeni veter. Med Grossmanovimi deli imajo tudi sicer poseben pomen analize razmer na Bližnjem vzhodu - navsezadnje je v libanonskih vojnih spopadih leta 2006 tragično izgubil sina. Foto: Reuters
David Grossman: Glej geslo: Ljubezen
Grossmanov roman Glej geslo: Ljubezen primerjajo z Grassovim Pločevinastim bobnom in z romanom Krik in bes Williama Faulknerja. Foto: Emka.si
David grossman
Deli Glej geslo: ljubezen in Notranja slovnica sta bili leta 2007 vključeni med deset romanov, ki spadajo med najvplivnejša knjižna dela od ustanovitve države Izrael. V slovenščino je preveden še njegov esej Levji med (Mladinska knjiga, 2006). Foto: Reuters

Dodaj v

Izrael nagradi pisatelja, ki ostro obsoja ravnanje s Palestinci

Davida Grossmana poznamo tudi slovenski bralci
13. februar 2018 ob 09:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Izraelsko nacionalno priznanje za književnost, eno najvišjih časti, ki lahko doleti književnika, bo letos prejel David Grossman, glasen kritik izraelske politike v odnosu do Palestine.

64-letni Grossman, ki je bil leta 2010 tudi gost ljubljanskega festivala Fabula, je v zadnjem času večkrat javno izrazil podporo izraelskim ugovornikom vesti, zavzel se je za ustanovitev palestinske države in opozarjal, da se je treba izogniti vojni z Iranom.

Ime letošnjega lavreata je razkril minister za izobrazbo Naftali Bennett, ki velja za ultranacionalista; v utemeljitvi je Grossmana opisal kot "enega najbolj vznemirljivih in vplivnih glasov v izraelski književnosti".

Grossman je najbolje prodajan izraelski avtor, čigar dela so prevedena v 36 jezikov, v slovenščini je dostopen roman Glej geslo: ljubezen. Že zdaj je prejemnik številnih književnih nagrad: med drugim je bil imenovan za francoskega viteza umetnosti in književnosti, je pa tudi prejemnik mirovne nagrade nemških knjigotržcev in izraelske književne nagrade emet. Lani je z romanom A Horse Walks Into a Bar (Pride konj v bar) osvojil mednarodno nagrado booker, s katero Britanci nagrajujejo posamična dela svetovnih avtorjev, ki so bila prevedena v angleščino.

Grossmanov sin je bil leta 2006 ubit v spopadih Izraela z Libanonom. Po njegovi smrti je pisatelj (v družbi še dveh pomembnih izraelskih pisateljev, Amosa Oza in A. B. Jeošue, sprti strani v Libanonu pozval k premirju na odmevni novinarski konferenci.

Spravljivi ton politike
Nacionalno priznanje za književnost bodo Grossmanu izročili na dan neodvisnosti (19. aprila), kar je po Bennettovih besedah "korak k spravi" v deželi, ki je razklana okrog vprašanja vojne in miru. V govoru pred svojo stranko je minister pozneje sicer poudaril, da se "politično ne strinja s pisateljem Davidom Grossmanom". "Ampak on ni pisatelj politične levice in jaz nisem minister desnice. Minister za izobraževanje celega Izraela sem ... nastopil je čas, da zacelimo rane."

Enkrat je nominacijo že zavrnil
V kolumnah, ki jih objavlja v časopisu Haaretz, Grossman piše o tem, da Izrael "na zasedenem ozemlju spodbuja krivičnost, zatiranje in pobijanje civilistov". Leta 1995 je svoje ime protestno umaknil iz konkurence za nacionalno priznanje za književnost, ker je premier Benjamin Netanjahu takrat zaradi "ekstremizma in protisionizma" razrešil več članov žirije.

Grossman včeraj v izjavah za javnost ni mogel skriti svojega presenečenja nad tem, da je bil izbran. "Ne vem, kdo v tistem odboru me je izbral, sanja se mi ne, ampak bila je odločitev, ki je temeljila na umetniških merilih."

Oskarjevski nominiranec doma nima podpore
Vest iz Izraela prihaja ravno v obdobju, ko so odnosi med vodilnimi figurami kulturne srenje in ministrico za kulturo Miri Regev še posebej napeti. Prejšnji mesec je ministrica namreč javno izjavila, da si film Žalitev (L'insulte), ki je letos nominiran za tujejezičnega oskarja, te časti ne zasluži, češ da blati izraelsko vojsko.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Kiklop
# 13.02.2018 ob 11:36
@Alchemist

najbrž in na žalost ne, ampak, to samo potrjuje, da Izrael ni sestavljen iz samih militaristov, temveč je tam tako, kot v vsaki družbi... so takšni in takšni.
Je pa lepa novica, za spremembo in sem je vesel!
zofija1
# 13.02.2018 ob 09:52
Prebrala sem Levji med, vredno branja, knjiga te vodi v uk in poduk.....
TeksViler
# 13.02.2018 ob 12:49
Grem stavit, da tudi zdajle po izraelskih forumih divjajo, da bi mu bilo treba prerezati trebuh in ga zažgati kot čarovnico, tako kot pri nas Simoni.
socrates
# 13.02.2018 ob 12:45
Prav smešno je, kako nekateri zagovarjajo izraelski apartheid in vse relativizirajo .... kot da so na plačilnem spisku Mossada (se ne bi preveč čudil, ker pri židih je denar ;) ).
Mirko Tipka
# 13.02.2018 ob 12:00
braun
# 13.02.2018 ob 09:23
Tako se gradi močna in prava država. Izrael to zmore. Kaj pa drugi.

V LJ oblast svoje in samo svoje znance in, ... no, klientelizem pa to. Zato slabe in zaostale politike. Kocka gor in levo, štampa glorificira, ... želodec se obrača, LJ pa invalidno tone.


No tukaj se imam pa samo bogu za zahvalit, da mi ni treba v bljižino tega močvirja in megle.. je prelepa Slovenija s soncem obsijana.
@twwwter
# 13.02.2018 ob 10:56
Tudi oni ne morejo utišati vseh svojih möderndorferjev
findTheTruth
# 13.02.2018 ob 11:35
V Izraelu je ostalo milijon in pol arabcev (20% prebivalstva). Imajo več svobode govora in svobode veroizpovedi, kot katerikoli drugi arabci na bližnjem vzhodu.
V izraelu še profesorji pozivajo k bojkotu univerz, vlade,... Arabci lahko javno blatijo Izrael, kličejo da je aperthaidna država in ostanejo državljani.
Lahko ostali arabci isto obsojajo svojo vlado brez posledic?
Alchemist
# 13.02.2018 ob 11:07
Ah, ne vem če lahko to obravnavamo kot znanilo neke nove politike.
tanj
# 13.02.2018 ob 10:19
Da ne bo posthumous...
clutch00
# 13.02.2018 ob 09:44
predstavljajte si, da palestinci nagradijo enega, ki se ne strinja s palestinsko politiko. Samo v pravljicah. Razlika v kulturi med palestinci in judi je ogromna, dva razlicna svetova. Visja kultura proti kameni dobi
braun
# 13.02.2018 ob 09:23
Tako se gradi močna in prava država. Izrael to zmore. Kaj pa drugi.

V LJ oblast svoje in samo svoje znance in, ... no, klientelizem pa to. Zato slabe in zaostale politike. Kocka gor in levo, štampa glorificira, ... želodec se obrača, LJ pa invalidno tone.

Svobodna volja, pokončnost, izostrena znanja, kultura, umetnost in živahna svobodna znanost so pogoj prosperitete.
Kazalo