Foto: EPA
Foto: EPA

Nacionalna platforma za izposojo elektronskih knjig Cobiss Ela za zdaj ne omogoča izposoje e-knjig na mobilnih napravah, ampak le na osebnih in prenosnih računalnikih. Na Izumu pravijo, da gre za začasen ukrep, ki so ga sprejeli v skrbi za zagotavljanje najvišje mogoče stopnje zaščite vsebin, in da že iščejo rešitve, da bo v najkrajšem mogočem času zagotovljena uporaba platforme Cobiss Ela tudi na mobilnih napravah.

Ob tem pojasnjujejo, da je ob zagonu platforme Cobiss Ela zaščita vsebin temeljila na standardni zaščiti readium 1.0, za katero je doslej veljalo, da zagotavlja najvišjo varnost zaščite vsebin. To zaščito, ki je podprta na večini e-bralnikov, uporabljajo tudi druge platforme za izposojo e-knjig. Ob pojavu informacije o možnosti zlorab pa so, da bi zagotovili najvišje mogoče stopnje zaščite vsebin oziroma avtorskih del, prešli na zaščito readium 2.5. Pri Izumu še dodajo, da nobena stopnja zaščite ne preprečuje njenega nezakonitega odstranjevanja, ki, kot opozarjajo, velja za kaznivo dejanje, prav tako kot spodbujanje tega.

Sorodna novica Zaživela je Cobiss Ela, prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji

Javna platforma za izposojo e-knjig Cobiss Ela je zaživela v ponedeljek, v prvih nekaj urah so prek nje zaznali 500 izposoj e-knjig. Če se bo tak trend nadaljeval, pričakujejo, da bo na leto do 400.000 izposoj. Platforma Cobiss Ela je nastala na pobudo Združenja splošnih knjižnic, ob podpori ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Izumom. V projekt je bilo vključenih tudi 18 knjižnic in pet založb.

Cobiss Ela omogoča brezplačno izposojo e-knjig članom vseh slovenskih splošnih knjižnic. Trenutno je na voljo okoli 2000 naslovov različnih slovenskih založb, izbiro pa bodo v prihodnosti širili. Platformi naj bi se sčasoma pridružile tudi šolske in druge knjižnice. E-knjige so na voljo v spletni aplikaciji Cobiss+. Vsak član knjižnice si lahko izposodi do pet knjig za obdobje do 21 dni, prebirati pa jih je mogoče na največ dveh napravah hkrati. Predčasna vrnitev je mogoča po 24 urah od izposoje.

Cobiss Ela naj bi v prihodnjih letih nadomestil Biblos založbe Beletrina. Tega je založba ukinila, potem ko jim letos z Združenjem slovenskih splošnih knjižnic ni uspelo doseči dogovora o nadaljnjem sodelovanju. Konec maja je založba zagnala lastni naročniški sistem za izposojo elektronskih in zvočnih knjig Beletrina Digital, ki poleg knjig omogoča tudi oglede filmov in ponuja druge vsebine, med drugim podkaste.