Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jančar, ki velja za enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, bo ob tej priložnosti gost pogovora, ki bo v organizaciji Slovenskega kluba potekal v tržaškem gledališču Miela. Na prireditvi bodo sodelovali tudi Darja Betocchi, Poljanka Dolhar in Martin Lissiach. Odlomke iz romana bo prebrala Laura Bussani.

Sorodna novica Drago Jančar: In ljubezen tudi

In ljubezen tudi je zgodba o ljubezni in rivalstvu, ki se dogaja v drugi svetovni vojni v Mariboru, ki skupaj s celotno Evropo trpi pod pritiskom nacifašizma. V zgodbi so osrednji protagonisti trije mladi na pragu odraslosti: Sonja, Valentin in Ludek.

Pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar (1948) velja za enega najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev. Najprej je deloval kot urednik, lektor in korektor pri časopisu Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici. Njegova dela so prevedena v 33 jezikov.

Sorodna novica “Jančarjevi romani se tako prilegajo odru, da se uprizarjajo kar sami”

Prejel je številna najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja. Nagrado kresnik je prejel za romane Zvenenje v glavi (1999), Katarina, pav in jezuit (2001), To noč sem jo videl (2011) ter In ljubezen tudi (2018). Za roman To noč sem jo videl je prejel kresnika desetletja (2020). Leta 2020 je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost.

Drevišnji dogodek v gledališču Miela je del projekta Ritorni / Vračanja: čas vojne, čas miru. Pripravljajo ga v sodelovanju z založbo La nave di Teseo, Društvom slovenskih pisateljev in drugimi partnerji. V sklopu projekta sta predvideni še dve srečanji z Jančarjem: 11. februarja bo gost v knjižnici Damirja Feigla v Gorici in 19. februarja v knjigarni Odos v Vidmu.