Jančar, prejemnik številnih literarnih nagrad, je letos prejel tudi nagrado državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament. Foto: BoBo Foto:
Jančar, prejemnik številnih literarnih nagrad, je letos prejel tudi nagrado državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament. Foto: BoBo Foto:
false
Roman To noč sem jo videl je leta 2010 izšel pri Založbi Modrijan. Na platnici je slika Lipa/Zimsko sonce (1964) koroškega slikarja Wernerja Berga. Foto: false

Roman, za katerega je Drago Jančar leta 2011 prejel tretjega kresnika, je bil preveden že v enajst jezikov, prav te dni je izšel nemški prevod, na Poljskem pa je roman z naslovom Widziałem ją tej nocy izšel lani pri založbi Czarne v prevodu Joanne Pomorske.
Jančar je bil za nagrado angelus nominiran že leta 2001 z romanom Katarina, pav in jezuit, so sporočili z založbe Modrijan.
Žirija za nagrado je marca objavila seznam 66 romanov, tako poljskih kot prevedenih v poljščino, avgusta so izbor zožili na 14 del, 3. septembra pa razglasili omenjeno sedmerico finalistov.
Nominirani štirje poljski in trije prevodni romani
Poleg Jančarja so za poljsko literarno nagrado nominirana še dela štirih poljskih avtorjev - Jaceka Dehnela, Andrzeja Stasiuka, Ziemowita Szczereka in Olge Tokarczuk. Med finalisti sta tudi romunski pisatelj Lucian Dan Teodorovici in ukrajinski pisatelj Sergij Žadan. Lavreata bo mesto Vroclav, ki nagrado podeljuje, razglasilo 17. oktobra.
Na podlagi dokumentiranega poročila o resnični tragični usodi znanega zakonskega para z gorenjskega gradu Strmol je Drago Jančar v romanu To noč sem jo videl spletel zgodbo o zadnjih letih mlade meščanke Veronike Zarnik, ki so jo zaradi domnevne kolaboracije z nacisti ubili partizani in - z besedami kresnikove žirije leta 2011 - ustvaril eno najboljših literarnih besedil o Slovencih, zapletenih v drugo svetovno vojno in med seboj. Glavno junakinjo bralec spozna v petih poglavjih prek neposrednih udeležencev dogajanja oziroma pripovedovalcev – ljubimca, matere, zdravnika, moža in delavca na gradu Strmol.
"Vse resnice se na koncu zgostijo v spoznanje, da je zgodovina nad človekom, da ga prizadeva s hudim. Toda prav zaradi tega je človek velik v ljubezni in v trpljenju, a tudi v zmotah in idejah. To noč sem jo videl je deveti Jančarjev roman. Razmeroma kratek, prinaša pa eno boljših literarnih besedil o Slovencih, zapletenih v 2. svetovno vojno in med seboj," je pisalo v obrazložitvi nagrade kresnik leta 2011.