Letošnji dobitnik Jenkove nagrade je Tomaž Šalamun. Foto: Kari Klemelä
Letošnji dobitnik Jenkove nagrade je Tomaž Šalamun. Foto: Kari Klemelä
Zadnja Šalamunova pesniška zbirka je po presoji žirije, ki ji predseduje Niko Grafenauer, najboljša poezija v zadnjih dveh letih. Foto: NN
Žiriji, ki jo sestavljajo Matevž Kos, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Andrej Inkret, predseduje Niko Grafenauer Foto: RTV SLO

Društvo slovenskih pisateljev vsako leto podeli Jenkovo nagrado tistemu pesniku, ki je po njihovem mnenju izdal najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. To leto je žirija - Matevž Kos, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Andrej Inkret, predseduje pa jim Niko Grafenauer - izbrala zbirko Tomaža Šalamuna Sinji stolp. Podelitev nagrade je potekala 6. 12. v prostorih Društva slovenskih pisateljev.

Žirija je o pesniški zbirki Sinji stolp zapisala, da se v njej, tako kot v prejšnjih Šalamunovih zbirkah, dogaja tista virtualna sinergija, ki zna združevati in pesniško strukturirati najrazličnejše emocionalne, duhovne in druge izkustvene sestavine doživljajskega kolaža, iz katerega raste pesem v estetski organizem, ki pa je vendarle neke vrste rizom, če jo beremo z zdravim razumom. In prav v tem je, po mnenju žirije, posebnost Šalamunove poetike.

Prvenec Poker
Sinji stolp je 37. zbirka Tomaža Šalamuna, ki se je v slovensko literarno zgodovino vtisnil že s pesniškim prvencem Poker. Zbirka je bila za tedanje čase novost, ki je napovedovala spremembe na področju poezije, ki so se dogajale v smeri modernizma. Že njena zunanja oblika je nenavadna; glede na kazalo jo bralec lahko dojame kot tradicionalno pesniško zbirko, dodani slovar pa je zbirko prelevil v sestavljanko dveh segmentov glede na naslove pesmi oz. poglavja, ob upoštevanju poglavja "slovar" pa zbirko sestavljajo trije sklopi.

Življenje in delo
Šalamun se je rodil v Zgrebu leta 1941, odraščal pa je v Kopru. Na ljubljanski univerzi je diplomiral iz umetnostne zgodovine, med študijem pa je sodeloval s skupino OHO, ki je povezala mnoge avantgardno usmerjene umetnike, ki so bili večinoma likovniki, a so se pogosto povezali tudi z ostalimi ustvarjalnimi duhovi. Šalamun se je po končanem študiju posvetil poeziji in postal svobodni umetnik.

Objavljati je začel leta 1963 v Perspektivah, ki so bile tesno povezane z delovanjem Ohojevcev, njihov odgovorni urednik pa je bil prav Šalamun. Takratna oblast ga je po nasilni politični ukinitvi revije za nekaj dni vtaknila v zapor. Pozneje se je pesnik, ki je veliko potoval po Severni Ameriki in bil nekaj časa tudi kulturni ataše v ZDA, za nekaj let tja tudi preselil.

Sinji stolp
Zadnja zbirka je izšla v zbirki Beletrina Študentske založbe, gre pa za popotniške pesmi po Šalamunovi pokrajini, ki je jezikovno in fizično preverljiva, ezoterična v pomanjkanju oprijemljivih točk in kristalno jasna v svojih ironičnih legah, kot so zapisali na zavihkih knjige.

V predgovoru h knjigi so zapisali, da v Sinjem stolpu prevladuje zelo hudomušen, sproščen in hiter slog, in da so preskoki med Ljubljano, ZDA in Parizom presekani z vdorom mikrokozmosov Šalamunovega pisanja, jezikovnimi piruetami, "action-paintingom" jezikovne magme. Bralca pesmi ne zasitijo, marveč ga naredijo še bolj lačnega, prožnega in pripravljenega na popotovanja.

L. Š.