Poskušajo pa tudi razumeti sebe, svoje življenje in ga nekako sestaviti v smiselno celoto. Oddaja vsebuje odlomke iz kratke zgodbe Samorog in iz romanov Viktor Jelen, sanjač, Republika jutranje rose in Odličen dan za atentat; interpretirata jih dramska igralca Zvone Hribar in Branko Jordan. Oddajo je pripravil Marko Golja.

Vladimir P. Štefanec: Samorog (odlomek)

Literarni večer – Vladimir P. Štefanec, romanopisec

Herman Vogel (1941–1989). Foto: Radio ARS
Herman Vogel (1941–1989). Foto: Radio ARS

"Pravim: / najboljša reč na svetu je plot. / Kako te vsega razbremeni, / kako te vsega osvobodi, / kako te naredi samozavestnega."
Mineva osemdeset let od rojstva slovenskega pesnika in prevajalca Hermana Vogla. Rodil se je na Lomu nad Mežico na Koroškem. Po maturi na ravenski gimnaziji je diplomiral iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Napisal je pet pesniških zbirk. Za oddajo smo izbrali nekaj njegovih pesmi iz tretje pesniške zbirke Romantika je iz groba vstala (1974). Pesmi interpretira Kristijan Muck.

Literarni nokturno – Herman Vogel: Romantika je iz groba vstala

William Makepeace Thackeray se je rodil 18. julija 1811 in velja ob Dickensu za najpomembnejšega predstavnika angleškega realizma in romanopisja viktorijanske dobe. Ustvaril je tip ironičnega objektivno realističnega romana. Semenj ničevosti je gotovo najznačilnejši in tudi najbolj znan primer take proze. Za oddajo smo ob 210. obletnici njegovega rojstva izbrali odlomka z začetka in konca romana, ki ga je prevedel Izidor Cankar.

Izbrana proza – William Makepeace Thackeray: Semenj ničevosti

John Edgar Wideman na posnetku iz leta 1963. Foto: Wikipedia
John Edgar Wideman na posnetku iz leta 1963. Foto: Wikipedia

Angelski laski
John Edgar Wideman je ameriški pisatelj in profesor književnosti na univerzi Brown. Njegovo avtobiografsko delo Bratje in varuhi: spomini je izšlo leta 1984 – zanj je pisatelj prejel nagrado ameriških literarnih kritikov. Zgodba sledi usodi Widemanovega brata Roberta, ki je bil obsojen na prestajanje zaporne kazni zaradi umora. Wideman se odkrito in neposredno loteva tako družinske kot širše družbene problematike, ki zadeva predvsem ameriški pravni in jetniški sistem. Skozi pripoved Wideman razkriva tudi svoj odnos do brata in razlaga, kako se je njun odnos prav zaradi težke preizkušnje v marsičem poglobil. Literarizirani in poetični slog pripovedovanja umešča delo Bratje in varuhi v sam vrh spominske proze. Odlomek je prevedla Leonora Flis.

Spomini, pisma in potopisi – John Edgar Wideman: Bratje in varuhi

"... pripoveduje mi o skodranih, angelskih laskih, / ki so zrasli na golih glavah sojetnic ..." Alja Adam je avtorica štirih pesniških zbirk. Njena najnovejša z naslovom Privlačnosti je izšla lani. Vsestranska ustvarjalka, znanstvenica, specializantka psihoterapije in učiteljica joge vse dele sebe prepleta v svojih verzih. Cikel njenih pesmi z naslovom Angelski laski interpretira Nina Valič.

Literarni noutrno – Alja Adam: Angelski laski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821–1881). Foto: Wikipedia
Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821–1881). Foto: Wikipedia

Dostojevski bo vedno aktualen
"Na vprašanje: Zakaj so zagrešili toliko umorov, škandalov in grdobij? je z vročično hlastnostjo odgovoril (...); zato, da bi vsem vzelo pogum in bi iz vsega zmešali godljo, potlej pa družbo vzeli v svoje roke." (Besi)

Mineva 140 let od smrti velikega ruskega pisatelja in misleca Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Dostojevski je vedno bil in očitno tudi ostaja aktualen tako pri nas kot drugod po svetu. Njegova jasnovidnost se je pokazala ne samo pri obravnavanju posameznika, ampak tudi družbenih razmer. Oddajo o njem je pripravil Marjan Kovačevič Beltram in z odlomki iz njegovih osrednjih del (Besi, Mladenič, Zločin in kazen, Bratje Karamazovi) osvetlil avtorjevo ustvarjalno moč.

Oddajo, ki je nastala leta 1991, so oblikovali dramska igralca Pavle Ravnohrib in Andrej Nahtigal, napovedovalca Sašo Hribar in Lidija Hartman, tonska mojstra Gabriela Čepič in Sandi Zgonc, glasbeni opremljevalec Marko Stopar ter režiser Igor Likar.

Literarni večer – Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Od Besov do romana Bratje Karamazovi

Spored literarnih oddaj med 18. in 24. julijem

18. julij
Humoreska tega tedna – 14.05 (Ars)
Mihail A. Bulgakov: Prestolnica v notesu
Spomini, pisma in potopisi – 19.00 (Ars)
John Wideman: Bratje in varuhi
Literarni portret – 22.05 (Ars)
Giacomo Casanova
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.50 (Ars)
Milan Kleč: Kosi, ki so leteli ven

19. julij
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 20.30 (Ars)
Andreas Reimann: Pesmi

20. julij
Literarni večer – 21.00 (Ars)
Dostojevski: ob 140. obletnici smrti
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Alja Adam: Angelski laski

21. julij
Literarna matineja – 11.05 (Ars)
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Kitajska ljubezenska lirika

22. julij
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Branko Žužek: Japonska slika – ob 100. obletnici rojstva
Literarni večer – 21.05 (Prvi)
Vlada Urošević

23. julij Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.15 (Ars)
Alojz Ihan: Igralci pokra – ob 60. jubileju

24. julij
Izbrana proza – 18.00 (Ars)
Marguerite Yourcenar: Hadrijanovi spomini
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 19.45 (Ars)
William Edgar Stafford: Dvožariščna