France Bevk je roman Kaplan Martin Čedermac napisal leta 1938. Foto: dLib/Fran Vesel
France Bevk je roman Kaplan Martin Čedermac napisal leta 1938. Foto: dLib/Fran Vesel

Glavni junak romana, primorski duhovnik, ki deluje v Beneški Sloveniji, je primer zavednega in pokončnega človeka, ki ostaja zvest slovenski besedi ne glede na težke okoliščine. Bevk ekspresivno opisuje kaplanova duševna stanja, o čemer priča tudi izbrani odlomek v interpretaciji dramskega igralca Pavleta Ravnohriba.

Pisatelj Andrej Makuc (1951). Foto: KGLU
Pisatelj Andrej Makuc (1951). Foto: KGLU

Prehod v novo šolsko leto pomeni konec počitnic ne le za učence in dijake, temveč tudi za učitelje; o tem, da so eni in drugi tako ali drugače na isti in ne na različni strani življenja, je pisatelj Andrej Makuc pisal že v zgodbah, ki jih je objavil v knjigi Šolniški kruh. In če kdo, potem to ve Makuc, saj se je po diplomah na filozofski fakulteti vrnil v mesto med Uršljo goro in Pohorjem in delal kot srednješolski učitelj do upokojitve. V oddaji Literarni nokturno tokrat predstavljamo njegov, kot ga je poimenoval, Drobir iz šolniške malhe. Zgodbe Babica, Monolog in Grebalo interpretira dramski igralec Željko Hrs.

V oddaji Izbrana proza pa gostimo sodobno irsko pisateljico Anne Enright. Avtorica, ki je študirala angleščino in filozofijo na Trinity Collegeu v Dublinu, pozneje pa magistrirala iz kreativnega pisanja, je kratke zgodbe objavila v številnih priznanih literarnih revijah in za zbirko Prenosna devica iz leta 1991 prejela irsko literarno nagrado rooney. Objavila je tudi več romanov, od katerih sta poslovenjena dva: Pozabljeni valček iz leta 2002 in roman Shajanje iz leta 2007, ki je prejel bookerjevo nagrado. Njen roman Zelena cesta, odlomek iz njega je za oddajo prevedla Leonora Flis, pa je izšel leta 2015 in Anne Enright prinesel nagrado za najboljši irski roman leta. Pripoveduje zgodbo o družini, ki poskuša znova vzpostaviti razrahljane stike. Interpretira dramska igralka Nina Valič.

Sorodna novica Umrl je španski knjižni velikan Javier Marias

Pred kratkim umrli Javier Marias velja za enega največjih španskih pisateljev, njegova dela so prevedena v več kot 40 jezikov, zanje pa je avtor prejel tudi številne nagrade. Marias se je rodil v Madridu, a je del otroštva preživel v ZDA, kamor se je preselil z očetom, ki je prišel navzkriž s frankističnim režimom. Mednarodno se je uveljavil z leta 1992 objavljenim romanom Tako belo srce. Pozneje je napisal še več uspešnih romanov, vrsto njegovih del lahko beremo tudi v slovenščini. Javier Marias je v drugi polovici osemdesetih let precej časa preživel v Benetkah, kjer se je tudi zbližal z domačini. Dve desetletji pozneje je vtise strnil v drobno knjižico Benetke, interier, z odlomkom iz katere se ga spominjamo v oddaji Spomini, pisma in potopisi. Knjigo je prevedla Marjeta Drobnič, izbrani odlomek pa interpretira dramski igralec Gregor Zorc.

Za vse ljubitelje liričnih tonov pa izpostavljamo igrano oddajo Literarni večer na programu Ars. V njenem središču je najvidnejši avstrijski lirik devetnajstega stoletja, Nikolaus Lenau. Njegovo poezijo lahko v slovenščini beremo v knjigi Tišji glasovi, ki je lani izšla pri založbi Družina. V njej so objavljeni prevodi poezije nemških romantikov, ki jih pri nas skorajda ne poznamo. Eden izmed njih je tudi Nikolaus Lenau, ki ga v oddaji predstavlja Matej Venier, prevajalec njegovih Pesmi iz trsja. V Literarni večer pa so vključene tudi pesnikove znamenite Gozdne pesmi v prevodu Braneta Senegačnika.

Literarne oddaje med 18. in 24. septembrom

18. september
Humoreska tega tedna – 14.05 (Ars)
Voltaire: Jeannot in Colin (ciklus razsvetljenskih humoresk)

Spomini, pisma in potopisi – 19.30 (Ars)
Javier Marías: Benetke, interier

Literarni portret – 22.05 (Ars)
Kjer si posajen: Poezija Evie Shockley

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Tonja Jelen: Vaje v dihanju

19. september
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Veronika Razpotnik: Krekspot na požarnih štengah

20. september
Literarni večer – 21.00 (Ars)
Nikolaus Lenau: ob 220. obletnici rojstva

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Samo Kreutz: Nekaj kot strah

21. september
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Ana Marwan: Zabubljena

22. september
Literarni večer – 21.05 (Prvi)
Aldous Huxley: Krasni novi svet

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Dino Bauk: Konec. Znova

23. september
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Ivan Cankar: Iz črtic (ciklus Na valovih humorja)

24. september
Izbrana proza – 18.00 (Ars)
Gabriela Babnik: Tišina, polna vetra

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Anton Martin Slomšek: Veseli hribček - ob 160. obletnici smrti