Pesnik in pisatelj Jože Sevljak piše za otroke in odrasle. Ob materinskem dnevu smo v Literarni nokturno uvrstili nekaj njegovih pesmi, v katerih občuteno upesnjuje svoj odnos do bližnjih in sveta, uvodna med njimi pa je hvalnica Matere, matere. Sevljakovo poezijo interpretira dramski igralec Željko Hrs.

Jože Sevljak: Matere, matere
Sorodna novica Mednarodna gledališka poslanica Helen Mirren in slovenska Saše Tabakovića

Ob svetovnem dnevu gledališča
Milan Jesih je avtor tako gledaliških besedil kot radijskih iger, globlji razlog, zakaj smo ob prazniku gledališča izbrali eno izmed njegovih del, pa je njegova ukoreninjenost v jeziku in poigravanje z njim. Jesih je že na jezikovni ravni ironičen, samoironičen in na čisto samosvoj način komičen, njegov jezik pa je hkrati tudi jezik protislovij, svobode na eni ter izključevanja in nasilja na drugi strani. V igri Grenki sadeži pravice povezuje več stvari hkrati – med drugim tudi starogrško dramsko in gledališko izročilo, ki je temeljilo na jeziku, in moderni pristop, ki nekdanjo mitološko zgodbo preobraža v zgodbo samega jezika. Odlomka iz Grenkih sadežev pravice je za oddajo izbrala dramaturginja SNG-ja Nova Gorica Martina Mrhar.

Nastopajo dramski igralci SNG-ja Nova Gorica: Matija Rupel, Ana Facchini, Kristijan Guček in Urška Taufer. Režija Alen Jelen.

Ameriški pisatelj Nathan Hill. Foto: Wikipedia
Ameriški pisatelj Nathan Hill. Foto: Wikipedia

Nathan Hill je v romanu Vodni duh na presunljiv, poglobljen, vendar tudi humoren način v osebnih zgodbah razkril ameriško politično in družbeno stvarnost od 60. let 20. stoletja do danes.

Vodni duh je obsežen romaneskni prvenec ameriškega pisatelja Nathana Hilla, ki se je na začetku pisateljske poti posvečal predvsem novinarstvu in kratkim zgodbam. Tudi njegovo prvo daljše delo se je začelo kot kratka zgodba, vendar je sčasoma preraslo v ganljivo pripoved o sinu, ki po spletu političnih naključij znova odkrije svojo mater, in izstopi iz življenja, v katerem je obet pisateljevanja zamenjal za mukotrpno poučevanje, pristno življenje pa za svet videoiger.

Odlomek iz romana je za oddajo Izbrana proza prevedla Ana Grmek, interpretira pa ga dramska igralka Maja Sever. Oddajo je režiral Klemen Markovčič.

Mineva 110 let od rojstva Tennesseeja Williamsa
Literarni večer na prvem programu smo tokrat namenili enemu najpomembnejših pisateljev dvajsetega stoletja, Američanu Tennesseeju Williamsu (1911–1983). Matej Juh ga je v oddaji, ki smo jo posneli leta 2004, predstavil kot pisca kratke proze, ki ni tako široko znana kot njegova dramatika, je pa vseeno zanimiva in vznemirljiva. Interpretirajo jo igralci Judita Zidar, Pavle Ravnohrib in Marko Mandić, oddajo pa je režirala Ana Krauthaker.

Skozi ameriško džunglo, dokumentarni portret Louisa Adamiča

Biografska in zgodovinska študija življenjske poti in misli Louisa Adamiča
Louis Adamič, slovensko-ameriški pisatelj, publicist in politik je pri petnajstih letih emigriral v Združene države Amerike. Njegovo delovanje tam, aktivizem in predvsem boj za demokracijo ter človekove pravice je desetletje preučeval ameriški zgodovinar John P. Enyeart ter ga strnil v problemsko študijo, ki bralcem predstavi Adamičevo razumevanje ameriške družbe, rasizma, korporativne hegemonije in dogajanj v Jugoslaviji, predvsem med 2. svetovno vojno. Za oddajo Spomini, pisma in potopisi smo iz dela Smrt fašizmu – boj Louisa Adamiča za demokracijo, ki ga je prevedla Mojca Dobnikar, izbrali tri krajše odlomke. Interpretira jih Primož Pirnat.

Sorodna novica Najbolj raznolik nabor za nagrado booker doslej

Tsitsi Dangarembga – avtorica enega izmed 100 romanov, ki so po mnenju postaje BBC oblikovali svet
V oddaji Literarni portret, ki je nastal v režiji Špele Kravogel, predstavljamo dvainpetdesetletno pisateljico in cineastko Tsitsi Dangarembga iz Zimbabveja. Že leta 1985 je objavila prvo kratko zgodbo, čez tri leta pa je kot prva temnopolta avtorica iz te afriške dežele objavila prvenec Živčna stanja v angleščini. BBC je to knjigo pred tremi leti uvrstil med sto knjig, ki so oblikovale svet. Avtoričin roman To telo žalovanja se je lani uvrstil med finaliste za nagrado booker. Tsitsi Dangarembga se v svojih knjigah ukvarja predvsem z vprašanjem ženske svobode v patriarhalnem družbeno-političnem in ekonomskem okolju, kar je povezano tudi z njenim političnim aktivizmom. Avtorica predloge in prevodov: Petra Meterc. Intepretacija: Sabina Kogovšek.

Renato Quaglia: Čütja / Presagi. Foto: eprice.it
Renato Quaglia: Čütja / Presagi. Foto: eprice.it

Mineva 80 let, kar se je v Solbici v Reziji rodil pesnik Renato Quaglia
Quaglia piše v rezijanščini in italijanščini. Leta 2018 je v obeh jezikih izšla njegova pesniška zbirka Čütja - Presagi oziroma Slutnje. V njej Renato Quaglia značilno nakazuje povezanost rezijanskega človeka z zemljo in naravo ter z magičnim, mističnim, duhovnim izročilom. Nekaj pesmi iz te zbirke je za oddajo Literarni nokturno interpretiral dramski igralec Gregor Gruden.

"Ovca na paši je do gore ravnodušna, a ne do svojih muh."
Poezija Jane Hirshfield se svetu vselej daje na način dialoga, dejavne prisotnosti. Njena funkcija je za blagor posameznika in družbe enako pomembna kot vloga znanosti – naloga obeh je, da iščeta in poskušata ubesediti resnico.

Jane Hirshfield, rojena leta 1953 v New Yorku, je avtorica devetih pesniških zbirk in dveh zbirk esejev o naravi poezije. Velja za eno najeminentnejših sodobnih ameriških ustvarjalk. Predlogo za oddajo Literarni večer je pripravila Tadeja Spruk, ki je tudi prevedla vso izbrano poezijo. Režija: Ana Krauthaker.

Literarne oddaje med 28. marcem in 3. aprilom

Nedelja, 28. marec
19.30 Spomini, pisma in potopisi – John P. Enyeart: Smrt fašizmu – boj Louisa Adamiča za demokracijo
19.50 Literarni nokturno – Heinrich Mann: Profesor Nesnaga
22.05 Literarni portret – Tsitsi Dangarembga
22.30 Humoreska tega tedna – Giovannino Guareschi: Motorizirajte dekana!
23.30 Radijski roman – Marko Sosič: Iz zemlje in sanj (3/12)

Ponedeljek, 29. marec
19.15 Literarni nokturno – Danica Vukićević: Z Lezbosa smo starodavne

Torek, 30. marec
19.15 Literarni nokturno – Renato Quaglia: Slutnje
21.00 Literarni večer – "Hotela sem biti presenečena" – poezija Jane Hirshfield

Sreda, 31. marec
19.15 Literarni nokturno – Mateja Perpar: Nad obzorji

Četrtek, 1. april
19.15 Literarni nokturno – Luko Paljetak: Zadnja večerja
21.05 (Prvi) Literarni večer – Geoffrey Chaucer: Oskrbnikova povest

Petek, 2. april
19.15 Literarni nokturno Eloi Leclerc: Modrost nekega ubošca

Sobota, 3. april
18.00 Izbrana proza – Ilija Trojanow: Po begu
19.45 Literarni nokturno – Pesniki o dežju
23.30 Radijski roman – Marko Sosič: Iz zemlje in sanj (4/12)