Četrtkov literarni večer na Prvem seveda prinaša le delček obsežnega opusa ene najvplivnejših ameriških pesnic, Emily Dickinson, a precej več, kot jih je izšlo v času njenega življenja.Foto: Wikipedia
Četrtkov literarni večer na Prvem seveda prinaša le delček obsežnega opusa ene najvplivnejših ameriških pesnic, Emily Dickinson, a precej več, kot jih je izšlo v času njenega življenja.Foto: Wikipedia

Na Miklavževo jutro nas bo v liričnem utrinku čakala ljudska pesem o Svetem Miklavžu in hudobi, ob koncu dneva pa bomo v nokturnu morda prepoznali šege in navade, kot jih je v knjigi Praznično leto Slovencev opisal Niko Kuret. Boris Pahor je pred sedemdesetimi leti miklavževo doživljal drugače – revež na Korzu ga je namreč spomnil na tržaško borko za svobodo Vojko Šmuc. Njegov spominski zapis bo prebral Primož Pirnat.

Radijski poslušalci bodo na miklavževo dobili še darili iz angleške literarne zgodovine. Hector Hugh Munro, bolj znan po psevdonimu Saki, je z duhovitimi in včasih mračnimi zgodbami satirično razgaljal britansko družbo in kulturo v dobi kralja Edvarda VII. – njegovi zgodbi Ropotarnica in Pripovedovalec je za Humoresko tega tedna prevedla Mateja Perpar, interpretirala pa Barbara Žefran. V viktorijanski dobi pa je bujna občutja, barvite slike in občutek za podrobnosti pesniško upodabljala Christina Georgina Rossetti, sopotnica slikarske bratovščine prerafaelitov. Njen radijski portret je pripravila Nada Grošelj s soprevajalcema Miljano Cunta in Andrejem Arkom, pesmi interpretirajo Pavle Ravnohrib, Vesna Jevnikar in Barbara Cerar.

Nada Grošelj nam bo približala tudi pretanjeno poezijo njene samotne, le pet dni mlajše vrstnice z druge strani Atlantika: Emily Dickinson. Četrtkov literarni večer na Prvem seveda prinaša le delček obsežnega opusa ene najvplivnejših ameriških pesnic, a precej več, kot jih je izšlo v času njenega življenja. Interpretirala jih bo igralka Polona Juh.

Kip pesnika Fernanda Pessoe v Lizboni. Foto: AP
Kip pesnika Fernanda Pessoe v Lizboni. Foto: AP

Z nič manj skrivnostnim avtorjem se ukvarja Nina Gostiša, avtorica torkovega literarnega večera na Arsu. Pesnik in pisatelj s 73 imeni, značaji in življenji (Ricardo Reis, Alberto Caeiro, Bernardo Soares, baron de Teive, Álvaro de Campos …) je seveda Fernando Pessoa. Pesmi ter odlomke iz del Bankir anarhist, Vzgoja stoika in Knjiga nespokoja so prevedli Ciril Bergles, Miklavž Komelj, Mojca Medvedšek in Barbara Juršič, interpretiral jih je Benjamin Krnetič, oddajo pa je režiral Klemen Markovčič.

V Izbrani prozi bomo slišali odlomek iz romana V gozdu. Irska pisateljica, pesnica, dramatičarka in esejistka Edna O'Brien v njem pripoveduje o motenem mladeniču, ki ne more živeti v družbi, in o njegovem tragičnem prelomu z njo, ki se konča s trojnim umorom.

In kaj nas čaka v Literarnih nokturnih? Ljubezenska poezija Federica Garcíe Lorce in Alfreda de Musseta, zgodba Špele Pahor iz etiopske sirotišnice, jutranji impromptu Igorja Bratoža, pisma dveh slovenskih razsvetljencev in v soboto še Pavčkove pesmi v lastni interpretaciji in izboru.

Literarne oddaje med 6. in 12. decembrom 2020

Nedelja, 6. december
14.05 (Ars) Humoreska tega tedna: Hector Hugh Munro: Ropotarnica
18.05 (Ars) Spomini, pisma in potopisi: Boris Pahor: Miklavževo 1950
22.05 (Ars) Literarni portret: Christina Georgina Rossetti
23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Literarni nokturno: Niko Kuret: Miklavžev obisk

Ponedeljek, 7. december
23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Literarni nokturno: Federico García Lorca: Pesmi

Torek, 8. december
21.00 (Ars) Literarni večer: Fernando Pessoa – Koliker sem?
23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Literarni nokturno: Špela Pahor: Deklice

Sreda, 9. december
23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Literarni nokturno: Igor Bratož: Café do Brasil

Četrtek, 10. december
21.05 (Prvi) Literarni večer: Emily Dickinson: Srce zaprosi za Slasti
23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Alfred de Musset: Pesmi

Petek, 11. december
23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Literarni nokturno: A.T. Linhart piše Martinu Kuraltu

Sobota, 12. december
18.00 (Ars) Izbrana proza: Edna O'Brien: V gozdu
23.05 (Prvi) in 23.50 (Ars) Literarni nokturno: Tone Pavček bere svoje pesmi