Prejemnik letošnje nagrade kresnik, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, bo tradicionalno znan na kresni večer, v petek, 23. junija. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prejemnik letošnje nagrade kresnik, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, bo tradicionalno znan na kresni večer, v petek, 23. junija. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Končna peterica v boju za nagrado kresnik

Spomnimo, prvič v zgodovini podeljevanja nagrade letos v finalnem izboru izrazito prevladujejo avtorice, nominirani pa so romani: Materinska knjižica Katje Gorečan (LUD Literatura), Ne bom se več drsal na bajerju Lada Kralja (Beletrina), Ženska s srebrnim očesom Katarine Marinčič (Beletrina), Zakaj ne pišem Dijane Matković (Cankarjeva založba) in Na klancu Tine Vrščaj (Mladinska knjiga). Izbranim odlomkom iz navedenih del boste lahko prisluhnili v interpretacijah dramskih igralk in igralcev Sabine Kogovšek, Luke Bokšana, Branka Jordana in Klare Kuk.

Tudi sicer bo igrani literarni program precej pripovedno obarvan. Oddaja Literarni večer se posveča Šmuelu Josefu Agnonu, prvemu hebrejskemu pisatelju, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Uspelo mu je spojiti staro in novo hebrejščino, in sicer tako v slogovnem kot vsebinskem pogledu. Poudarek oddaje je na avtorjevi noveli Sredi morja, ki značilno kaže židovsko težnjo po odhodu v Izrael in podaja nekaj izrezov iz življenja v Jeruzalemu. Avtor oddaje, ki je v radiofoni obliki zaživela v režiji Klemna Markovčiča, je Marjan Kovačevič Beltram. Interpretira dramski igralec Urban Kuntarič.

Šmuel Josef Agnon: Sredi morja

V oddaji Literarni portret predstavljamo večkrat nagrajeno francosko pesnico in pisateljico Cécile Coulon, ki je svoj prvi roman napisala pri rosnih šestnajstih letih. Danes, ko jih ima dvaintrideset, njen opus obsega sedem romanov, dve pesniški zbirki in zbirko kratkih zgodb. Portret, za katerega je predlogo napisala Nastja Virk, se osredotoča na avtoričin roman Zver v Paradižu.

"Ograda je prazna, sredi nje pa leži šopek cvetja, prav tistega, ki obdaja asfaltno pentljo na poti do Paradiža. Nekatere cvetice so že uvele, druge pa, podobno kot Blanche, zapuščajo še zadnji sledovi barve. Majhen podeželski šopek sredi velikega blatnega polja. Blanche ramena teži rdeč brezrokavnik, bolj rdeč od odmrlega listja pod drevesom obešencev."

Roman Zver v Paradižu je izšel leta 2019, Cécile Coulon pa je zanj prejela nagrado bralcev časopisa Le Monde. Režiser: Andrej Jus, interpretirata: Anja Novak Anjuta in Gregor Gruden.

Sorodna novica Sedemsto let od rojstva literarnega velikana Boccaccia

V Literarnem nokturnu pa bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji žlahtne italijanske klasike. Giovanni Boccaccio in njegov Dekameron nedvomno spadata vanjo. Svoje magistralno delo je Boccaccio začel pisati leta 1348, potem ko je Firence, pa tudi širše – velik del Evrope zajela epidemija kuge. Z zgodbami, novelami, ki jih je vključil v zbirko, je poudarjal pravico do svobode, do užitkov zemeljskega življenja. Izbrane Boccacciove novele boste lahko poslušali v julijskih Humoreskah tega tedna. Tokrat pa smo izbrali zgodbo o bistroumni Filipi, ki jo mož najde z ljubimcem, iz te zagate pa se Filipa zelo premeteno izkoplje. Novelo v prevodu Nika Koširja interpretira dramski igralec Gregor Baković.

Literarne oddaje med 18. in 24. junijem

18. junij
Humoreska tega tedna – 14.05 (Ars)
Mihail Bulgakov: Usodna jajca
Spomini, pisma in potopisi – 19.30 (Ars)
Janez Bogataj: Z Janezom Trdino za dolenjsko mizo
Literarni portret – 22.05 (Ars)
Cécile Coulon: Zver v paradižu
Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Katja Gorečan: Materinska knjižica

19. junij

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Lado Kralj: Ne bom se več drsal na bajerju

20. junij

Literarni večer – 21.00 (Ars)
Vlado Žabot - Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Katarina Marinčič: Ženska s srebrnim očesom

21. junij

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Dijana Matković: Zakaj ne pišem

22. junij

Literarni večer – 21.05 (Prvi)
George Orwell: Burmanski dnevi - Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Tina Vrščaj: Na klancu

23. junij

Literarni nokturno – 23.05 (Prvi) in 23.00 (Ars)
Edith Södergran: Videla sem drevo

24. junij
Izbrana proza –18.00 (Ars)
Matjaž Kmecl: Razvitje slovenske zastaveLiterarni nokturno – 23.05 (Prvi) Andrej Arko: Moja dežela