Marij Čuk Foto: BoBo
Marij Čuk Foto: BoBo

Pesnik in pisatelj Marij Čuk bo praznoval 70. rojstni dan. Tik pred njegovim okroglim jubilejem bo jubilantov literarni opus oživel v predstavitvi Tadeje Krečič Scholten in interpretaciji Gregorja Zorca (v Literarnem portretu).

Milan Jesih zna. Ko je leta 1989 objavil Sonete, je bil to praznik poezije, vse je bilo bolj sproščeno in možno. Blag humor, nežno besedovanje, presenetljive pomanjševalnice, hvalnica življenju in apoteoza pesniškega metjeja ter še kaj – vse je (bilo) eno. Da je mera polna, je Jesih v Andreju Nahtigalu našel odličnega interpreta.

Hrvaška pisateljica Nada Gašić (rodila se je v Mariboru) je leta 2020 objavila zbirko zgodb Devet življenj gospe Adele, devet zgodb o prigodah prebrisane in rahlo prismuknjene osemdesetletnice v dneh prvega koronskega leta. Oddajo je pripravila Nastja Virk.

Mieko Kawakami je kljub mladosti literarna zvezda. Prebila se je z romanom Vsa moja poletja, z romanom o ženskah, ki so zaznamovane z uničujočim vplivom revščine ter vsesplošno mizoginijo. V oddaji se glavna junakinja spominja (v interpretaciji Pie Zemljič) svojega otroštva in njihovih nezavidljivih družinskih razmer.

Meta Hočevar. Foto: BoBo
Meta Hočevar. Foto: BoBo

Vsestranska Meta Hočevar je v nekem pogovoru za Radio Slovenija povedala, da piše besedilca, ki jih je težko zvrstno opredeliti, da pa nimajo skoraj nič z gledališčem. Njena besedilca, okruški o preteklosti in sodobnosti, so se sestavila v zbirko Drobnarije; nekaj nam jih bo prebrala Pia Zemljič.

Kresnik je dragocena nagrada. Tega se na Radiu Slovenija zavedamo, zato bomo v Literarnih nokturnih predstavili vseh pet nominiranih romanov. Kmalu po razglasitvi bomo predvajali odlomek iz nagrajenega dela, v naslednjih dneh pa bomo predstavili še štiri odlične romane, ki si prav tako zaslužijo pozornost; najprej ob Radiu Slovenija, nato pa v družbi knjig.
Toliko o nekaterih literarnih oddajah. Toda, ali že veste, kako zveni književnost? Kdo bi ob kakem Nokturnu dejal, da zveni oranžno ali da leži v ležalniku, toda na to vprašanje (kako zveni književnost) si morate, tudi želite odgovoriti sami. Zato vabljeni k poslušanju naših literarnih oddaj.

Literarne oddaje na Arsu med 19. in 25. junijem 2022

Nedelja, 19. junij
14.05 Humoreska tega tedna – Metod Pevec: Počitnice v naravi

19.30 Spomini, pisma in potopisi – Mary McCarthy: Spomini katoliškega dekleta

22.05 Literarni portret – Marij Čuk (ob 70-letnici)

23.00 Literarni nokturno – Milan Jesih: Soneti

Ponedeljek, 20. junij
23.00 Literarni nokturno – Janez Ovsec: Pesmi (ob 100. obletnici rojstva)

Torek, 21. junij
21.00 Literarni večer – Nada Gašić: Devet življenj gospe Adele

23.00 Literarni nokturno – Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

Sreda, 22. junij

23.00 Literarni nokturno – Meta Hočevar: Drobnarije

Četrtek, 23. junij

21.05 Literarni večer (na Prvem) – Take dežele ni – slovenske domovinske pesmi

23.00 Literarni nokturno – Kresnikov nagrajenec

Petek, 24. junij

23.00 Literarni nokturno – Boris Pahor: O misteriozni samobitnosti

Sobota, 25. junij

18.00 Izbrana proza – France Bučar: Pritisk povprečnosti

23.00 Literarni nokturno – Srečko Kosovel: Balada o narodu