Spletni trgovec po navedbah Atlantica in Forbesa proda skoraj dve tretjini vseh knjig, kupljenih na spletu. Najbolj 'divje' domneve se nagibajo k oceni, da globalno Amazon proda kar 40 odstotkov vseh knjig v obtoku. Foto: EPA
Spletni trgovec po navedbah Atlantica in Forbesa proda skoraj dve tretjini vseh knjig, kupljenih na spletu. Najbolj 'divje' domneve se nagibajo k oceni, da globalno Amazon proda kar 40 odstotkov vseh knjig v obtoku. Foto: EPA
Jeff Bezos, Amazon
Premišljene davčne stranpoti (tudi pod pokroviteljstvom nekdanjega luksemburškega premierja in zdajšnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja) Amazonu omogočajo, da tudi iz slovenskih denarnic potegne kar največji dobiček, razmišlja digitalni strateg Vuk Ćosić: "Srečujemo se z navadnim kapitalističnim projektom, ki zares hoče samo 'keš'. Amazon se niti ne trudi 'ne biti zloben', kot se to pretvarja Google. Podjetje sledi osebnemu značaju ustanovitelja, ki je človek z Wall Streeta. Pika." Foto: EPA

22. decembra so predstavniki protestne kampanje na britanski sedež podjetja Amazon v Slough dostavili dvometrsko praznično čestitko in jo pospremili s pozivom direktorju Christopherju Northu, naj svojim delavcem odmeri dostojno plačilo. "Zabarikadirali" so se tudi na Amazonovem profilu na Facebooku, ki so ga zasuli s kritičnimi komentarji.


"Chris North najbrž dobi na tisoče e-pisem z božičnimi voščili, nam pa se je zdelo bolje, če bi kako dobil tudi v živo,"
je za Guardian komentirala protestnica Bex Hay. Voščilnica je bila zamišljena kot parodija oglasa za brezplačen preizkus programa Amazon Prime: Northu je ponujala "brezplačen preizkus dostojne plače". "Nestrpno pričakujemo Amazonov odgovor. Dalj kot se nam bodo izogibali, boj se bo protest razrasel. Če si lahko privoščijo sponzorstvo serije Downton Abbey, lahko tudi svojim delavcem plačajo dostojno."

Glede na trenutne stroške hrane in življenja v Veliki Britaniji mora biti plača za eksistenčni minimum vsaj 7,85 funta na uro. Z Amazonove spletne strani se da razbrati, da svojim "novim stalnim sodelavcem" plačajo 7,39 funta na uro, kar po 24 mesecih lahko zraste do 8,90 funta na uro. "Sezonski sodelavci" prvih 12 tednov zaslužijo 6,7 funta na uro.

Organizatorji kampanje so k "božiču brez Amazona" pozvali 18. novembra, pridružilo pa se ji je več kot 40 tisoč ljudi, zavezali so se, da bodo odtegnili pet in pol milijonov funtov (sedem milijonov evrov). "Božič je za Amazon najbolj delaven mesec v letu - za nas pa najboljša priložnost, da zmotimo njihovo delo," so pozivali na spletu. "Svojim delavcem ne plačujejo minimalne plače. Izogibajo se plačilu davkov. Kradejo zaslužek lokalnim prodajalnam. Letos lahko mi njih prikrajšamo za zaslužek."

Kampanja Amazon Anonymus, ki so jo že lani v božičnem času ustanovile tri nezadovoljne stranke verige, je za svojo peticijo za pošteno plačilo zbrala že več kot 130 tisoč podpisov. Letos so pod drobnogled vzeli tudi njihovo prakso izogibanja plačevanju davkov. "Če moraš iskati alternativno ponudbo na spletu, to seveda terja malo več napora, a končni rezultat je boljši, če denar dobijo prodajalci, ki ga vračajo družbi - denimo s plačilom poštenega deleža davkov."