Sedemdeset let po svojem 'rojstvu' je Kapitan Amerika doživel tudi filmsko različico, ki jo je posnel Joe Johnston. Foto: Kolosej
Sedemdeset let po svojem 'rojstvu' je Kapitan Amerika doživel tudi filmsko različico, ki jo je posnel Joe Johnston. Foto: Kolosej

Simonovo sodelovanje z Jackom Kirbyjem, s katerim sta ustvarila patriotskega borca proti zlu in fašizmu Kapitana Amerika, je prineslo tudi nekaj drugih stripovskih naslovov DC Comics, kot sta Newsboy Legion in Boy Commandos.
Simon v stripu ni videl le prizorišča, v katerem se stripovski protagonisti srečujejo in premagujejo zlobneže, ampak možnost za raziskovanje in prikazovanje grozljivega, komičnega, romantičnega in kriminalnega.

Brez pravega zlobneža ni dobrega stripa
Prvi strip Kapitan Amerika je izšel proti koncu leta 1940 še pri Marvel Comics, torej leto pred bombnim napadom na Pearl Harbor, prodal pa se je v skoraj milijon izvodih. ZDA še niso bile vključene v vojno, ameriška javnost pa je bila zaskrbljena zaradi grozeče nacistične Nemčije in njihovega voditelja. Spremljanje pogumnega superjunaka, ki se je lotil Hitlerja in ga 'mahnil na gobec', je bilo zato verjetno toliko zabavneje.
Steve Saffel, avtor biografije Joe Simon: My Life in Comics (Joe Simon: Moje življenje v stripu) pravi, da je Simon verjel, da je uspeh stripa velikokrat odvisen od zlobneža v njem, zato je tudi tedaj za najprimernejšega prepoznal Adolfa Hitlerja.
Simon se poslavlja prav v letu, ko je legendarni ameriški stripovski junak 70 let od svoje prve prigode dočakal upodobitev na velikih platnih v filmu Kapitan Amerika: Prvi maščevalec.
Joe Simon se je rodil v judovski družini v Rochesterju, leta 1939 pa se je kot mladenič preselil v New York, kjer ga je hitro potegnilo v vrtinec stripovske industrije. Nekaj tednov pred smrtjo je Simon izdal knjigo spominov, svojo bogato stripovsko dediščino pa je 'zapustil' dvema sinovoma, trem hčeram in osmim vnukom.