Foto:
Foto:

Za nagrado v vrednosti 500.000 tolarjev se poteguje 10 nominiranih slovenskih mladinskih leposlovnih knjig. To so Mate Dolenc: Leteča ladja, Goran Gluvic: Popoldanski ritem, Miroslav Košuta: Njune zgodbe, Svetlana Makarovič: Počitnice pri teti Magdi, Vinko Möderndorfer: Zakaj so sloni rahlospeči?, Slavko Pregl: Srebro iz Modre špilje, Primož Suhodolčan: Živalske novice II. del, Bina Štampe Žmavc: Pogašeni zmaj, Janja Vidmar: Baraba in Dim Zupan: Dežela odrezanih glav.

O nagrajencu, ki bo prejel nagrado iz rok Matjaža Bizjaka - direktorja Prešernove družbe, ki je uradna pokroviteljica nagrade - bo odločala žirija v sestavi: Tea Štoka, Suzana Tratnik, France Forstnerič, Ciril Zlobec, Jože Hudeček in Mitja Čander. Pri izboru desetih nominirancev pa je sodelovala tudi strokovnjakinja za mladinsko književnost Dragica Haramija.

Uvedba nove nagrade sovpada z oblikovanjem nove sekcije za mladinsko književnost pri DSP-ju. Podeljevali jo bodo vsako leto maja za obdobje zadnjih desetih let, namenjena pa je izključno članom DSP-ja. Z njo naj bi slovenski otroški in mladinski literaturi pomagali k večji prepoznavnosti. Ta namreč sodi v sam svetovni vrh, so prepričani pri DSP-ju, a se ji doma posveča premalo pozornosti.