Skupaj s petimi evropskimi pesniki se bo za naziv viteza ali vitezinje poezije, kovano vrtnico in nagrado 750 evrov potegovala tudi Slovenka Veronika Dintinjana (na fotografiji).  Pri organizaciji Evropskega pesniškega turnirja 2011  sodeluje tudi pet partnerjev iz tujine (Hrvatsko društvo pisaca iz Zagreba, PEN center Bosne in Hercegovine iz Sarajeva, literarnyklub.sk iz Bratislave, Pannon Írók Társasága iz zalaegerszega in Le Voci della Luna iz Milana). Foto: BoBo
Skupaj s petimi evropskimi pesniki se bo za naziv viteza ali vitezinje poezije, kovano vrtnico in nagrado 750 evrov potegovala tudi Slovenka Veronika Dintinjana (na fotografiji). Pri organizaciji Evropskega pesniškega turnirja 2011 sodeluje tudi pet partnerjev iz tujine (Hrvatsko društvo pisaca iz Zagreba, PEN center Bosne in Hercegovine iz Sarajeva, literarnyklub.sk iz Bratislave, Pannon Írók Társasága iz zalaegerszega in Le Voci della Luna iz Milana). Foto: BoBo

V Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor se bodo pesniki Kemal Artnam Mujičić (Hrvaška), Mujo Musagić (Bosna in Hercegovina), Marcel Lacko (Slovaška), Giovanni Tuzet (Italija), Győző Ferencz (Madžarska) in edina pesnica, Slovenka Veronika Dintinjana predstavili z interpretacijo svoje pesmi v svojem jeziku, obenem bo pesem v prevodu projicirana še v slovenščini in angleščini.

Prevodi vseh pesmi v dva jezika
Strokovna komisija v sestavi Josip Osti (Bosna in Hercegovina/Slovenija), Ludwig Hartinger (Avstrija) in Andrej Brvar (Slovenija) bo izbrala evropskega pesniškega viteza ali vitezinjo, ki bo prejel kovano vrtnico in nagrado 750 evrov, svojo zmagovalno pesem bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. Izdan bo tudi večjezični zbornik zmagovalnih nacionalnih pesmi s prevodi pesmi v slovenščino in angleščino, ki ga bodo prejeli vsi obiskovalci prireditve.

Prireditev bosta z glasbo popestrila mednarodno priznana slovenska glasbenika Vasko Atanasovski in Dejan Lapajna. Prireditev bosta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica projekta, katerega koproducent je Zavod Maribor 2012, in Nino Flisar, urednik pri Založbi Pivec.
Slovenski turnir se je razširil na druge evropske države
Pesniški turnir, na katerem se izbira najboljša slovenska neobjavljena pesem v tekočem letu, je v svoji enajstletni zgodovini postal ena od najodmevnejših pesniških prireditev v Sloveniji, zato so se organizatorji odločili, da ga kot primer dobre prakse razširijo v sosednje evropske države.

K odločitvi je po besedah organizatorjev prispevalo tudi dejstvo, da bo Maribor leta 2012 Evropska prestolnica kulture, in to, da Maribor nima literarne prireditve mednarodnega značaja, ki bi bila kontinuirana, ali mednarodne literarne nagrade. Evropski pesniški turnir 2011 je potekal v Sloveniji, Hrvaški, Italiji, Madžarski, Bosni in Hercegovini in Slovaški. V posameznih državah so partnerji ustanovili nacionalne tričlanske strokovne žirije, ki so na anonimnem natečaju izbrale najboljšo pesem, ki bo na Evropskem pesniškem turnirju 2011 zastopala njihovo državo.