"Pesmi so, kot tudi prejšnja leta, vsebinsko in slogovno precej raznolike," so sporočili iz Založbe Pivec. Foto: BoBo

Na natečaj za najboljšo slovensko neobjavljeno pesem v tekočem letu je letos prispelo 160 pesmi.

S svojo poezijo so žirijo prepričali Tanja Božić, Ajda Bračič, Katarina Gomboc Čeh, Veronika Gradišek, Dunja Polonca Guček, Tonja Jelen, Jernej Kusterle, Vesna Liponik, Miha Marek, Denis Škofič, Katja Šušteršič in Lara Gea Vurnik Navinšek.

Strokovna komisija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Stanka Hrastelj je najprej odbrala 25 najboljših pesmi po svoji presoji. Zatem so zoževali izbor do 12 pesmi, ki zdaj sestavljajo finalno selekcijo. "Pesmi so, kot tudi prejšnja leta, vsebinsko in slogovno precej raznolike," so sporočili iz Založbe Pivec.

Tekmovanje bo letos potekalo tudi virtualno
Datum finala zaradi kriznih razmer še ni znan, bo pa letos tekmovanje potekalo tudi virtualno. Po prvotnih načrtih so nameravali 27. marca v Lutkovnem gledališču Maribor izvesti prireditev ob 20-letnici. Naj njej naj bi nastopilo 13 od 20 dosedanjih pesniških vitezov in vitezinj, isti dan pa bi se morala v mariborskem Mestnem parku odpreti tudi plakatna razstava o Pesniškem turnirju z zmagovalnimi pesmimi, besedili o zgodovini in fotografijami.

"Imeli smo smele načrte, kako bi zaznamovali 20-letnico, a nam je pandemija novega koronavirusa prekrižala načrte, tako da smo bili primorani za nedoločen čas premakniti naše dogodke," pravijo pri založbi.

Datum izvedbe prestavljen za nedoločen čas
Finale Pesniškega turnirja 2020, ki je prejšnja leta običajno potekal v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, je bil letos v načrtu 25. aprila. Častno pokroviteljstvo dogodka je prevzel mariborski župan Saša Arsenovič. Datum izvedbe je prestavljen za nedoločen čas.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri založbi upajo, da se bodo razmere normalizirale vsaj do konca avgusta, ko naj bi z vitezi in vitezinjami poezije gostovali na Ptuju v okviru festivala Poezija in vino.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič. Idejo je povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg.