Podobno kot lani bodo tudi današnji za knjigo praznični dan dan po številnih državah praznovali s spletnimi dogodki, v Sloveniji ga bosta zaznamovala Sejem s kavča in Noč knjige.

Udeleženci posveta Slikanica – včeraj, danes, jutri se bodo sprehodili po stoletni poti slikanice, se ozrli v preteklost in prihodnost in premislili o njeni vloga v slovenski kulturni dediščini. Foto: Reuters
Udeleženci posveta Slikanica – včeraj, danes, jutri se bodo sprehodili po stoletni poti slikanice, se ozrli v preteklost in prihodnost in premislili o njeni vloga v slovenski kulturni dediščini. Foto: Reuters

Knjige so v preteklem pandemičnem letu še bolj kot sicer poskrbele za krepitev vezi med ljudmi, širjenje obzorij ter spodbujale k razmisleku in ustvarjalnosti. V nekaterih državah se je število prebranih knjig podvojilo, so še navedli v Unescu. Pri Unescu sicer še posebej vabijo, da si ljudje v aprilu vzamejo čas za branje, sami ali z otroki, ter se s knjigo podajo na domišljijska popotovanja.

Kdor bere knjige, živi tisoč življenj.

G. R. R. Martin

Merc: Prebrati knjigo je največ

Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Dušan Merc je v poslanici poudaril, da knjige ni treba razumeti in častiti kot kult, prav tako knjiga ni potrošniška dobrina. Pritrdil je, da je resda produkt, njena dodatna vrednost pa je bralec, ki po njegovih besedah vedno predstavlja presežek. "Iz knjige ne bomo delali kultnega blaga, ne bomo je postavljali v vitrino, ki bo družinski oltar, čeprav bi bilo to potrebno, lepo in koristno, samo prebrali jo bomo, kar je največ."

Gruzijski Tbilisi je od danes nova svetovna prestolnica knjige. Lento je prevzel od Kuala Lumpurja v Maleziji.

Na Sejmu s kavča, ki se je začel v torek, potekal pa bo do nedelje, je mogoče kupiti več kot 500 knjig, ki jih ponuja več kot 50 slovenskih založnikov. Sejem poteka na pobudo in v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, v sodelovanju s številnimi založniki, Javno agencijo za knjigo RS, DSP, splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji. Zaznamuje ga poziv k podarjanju knjig ob današnjem svetovnem dnevu.

Že sedmo leto bo potekala Noč knjige

Danes pa bo že sedmo leto zapored tudi Noč knjige. Osrednji dogodek bo prenos v živo, t. i. livestream na strani Noč knjige, spletni strani založbe Sanje in številnih spletnih mestih. Prenos se bo začel okoli 12. ure in bo trajal pozno v noč. Po uvodnem delu s predstavitvijo Noči knjige, sprehodom po prispevkih natečaja Sanjam svet in razglasitvijo nagrajencev, videopoezijo in kritičnimi glasovi šolnikov bo ob 15. uri pogovor s prevajalkama Živo Čebulj in Anjušo Belehar, med 17.00 in 19.00 bo pogovor s pisateljem Damirjem Ovčino ter pesnico in pisateljico Senko Marić, med 19.00 in 20.00 pa lahko prisluhnete pogovoru z Miljenkom Jergovićem. V nočnem programu bodo besedo dobile književnosti sveta, so sporočili iz založbe Sanje.

Noč knjige bo letos potekala sedmo leto zapored. Foto: BoBo
Noč knjige bo letos potekala sedmo leto zapored. Foto: BoBo

Projekt, katerega nosilca sta Društvo festival Sanje in Založba Sanje in ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, je družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje, ti pa samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Letošnjo noč zaznamuje verz Srečka Kosovela: "Sanjam kraljestvo brez kralja."

Slovenski dnevi knjige junija, ta teden vrsto pogovorov in aktivnosti

Okoli dneva knjige so po navadi potekali tudi Slovenski dnevi knjige, ki so bili že nekajkrat zamaknjeni. Tako bodo Slovenski dnevi knjige po več slovenskih krajih letos predvidoma konec junija, v Mariboru bodo od 18. do 24. junija. V Mariboru v tem tednu poteka vrsto dejavnosti: danes bo potekal pogovor z nagrajencem večernice Andrejem Rozmanom - Rozo, fotografska razstava Mariborske knjižnice Obrazi knjige, tudi spletna akcija spodbujanja branja Knjiga, ki me je premaknila ter polfinale pesniškega turnirja Založbe Pivec in delavnica kodne poezije z Rosi Grillmair. Dogodke tega tedna bo jutri sklenil pogovor z Muanisom Sinanovićem.