Prvi dan sejma je med drugim potekala okrogla miza o tem, kam "drvi" Zemlja. Z dr. Dušanom Plutom in dr. Tajanom Trobcem je pogovor tekel o tem, kam gre človeštvo v 21. stoletju.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica "Slovenski knjižni sejem je največji kulturni dogodek in hkrati največja slovenska knjigarna"

V času, ko si v Indiji, državi z največ prebivalci na svetu, vedno več ljudi kupuje osebne avtomobile, je to skrb vzbujajoče. Sploh po tem, ko smo pred nekaj tedni dobili informacijo, da je zrak v New Dehliju stokrat preobremenjen z mikrodelci.

Papir boljši kot splet
Ampak vrnimo se h knjižnemu sejmu. Papir ima še vedno večjo težo kot splet. Na Švedskem so se na primer "obrnili", veliko vlagajo v tiskane učbenike, saj je medicinsko dognano, da je učenje iz tiskanih učbenikov učinkovitejše kot iz digitalnih.

Več raziskav je dokazalo, da kritično in analitično mišljenje ni mogoče brez predhodnega branja knjig. Kot je povedal Miha Kovač, potrebno je branje, ki zahteva disciplino, "sitzleder", samo tako lahko pridobimo sposobnost poglobljenega razmišljanja. Kovač se je skliceval na manifest o branju na višji ravni, ki ga je Slovenija objavila ob priložnosti gostovanja na frankfurtskem knjižnem sejmu pred dobrim mesecem in ki so ga objavili tudi nemški mediji.

Drugače kot frankfurtski sejem ljubljanski ni prizorišče sklepanja velikih poslov, zato so še toliko dragocenejši stranski dogodki, razprave in pogovori. In teh je na sejmu vedno veliko. Tudi letos bo poseben poudarek posvečen mladim bralcem. Velja pa tudi omeniti, da imamo glede na število prebivalcev zares veliko založb.