Društvo humanistov Goriške želi s sejmom spodbuditi obiskovalce tudi k temu, da bi knjigo videli kot lepo darilo za vsakogar. Foto: David Verlič
Društvo humanistov Goriške želi s sejmom spodbuditi obiskovalce tudi k temu, da bi knjigo videli kot lepo darilo za vsakogar. Foto: David Verlič
Knjige
Knjige pod jelkami je novoletni knjižni sejem Mesta knjige, ki ga v sodelovanju z novogoriško mestno občino organizira Društvo humanistov Goriške. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Kot je na predstavitvi letošnjega knjižnega sejma dejal predsednik društva humanistov Miha Kosovel, želijo navsezadnje obiskovalce s sejmom prepričati, da je knjiga lahko lepo darilo za vsakogar. Knjige pod jelkami, kot so poimenovali sejem, v središče mesta prinašajo radovednost, ustvarjalnost in željo po druženju in debatiranju, dodajajo.


Celoten program sejma najdete tukaj.

Knjižno ponudbo sejma, ki bo potekal do petka, bo pospremilo tudi pestro obsejemsko dogajanje. To vključuje predavanja, okrogle mize, glasbene večere in projekcije dokumentarnih filmov. Posebej zanimivi bodo pogovori z gosti, med katerimi bodo letos Ervin Hladnik Milharčič, Dragan Živadinov, Irena Štaudohar in Zoran Smiljanić. Tudi ljubitelji glasbe bodo prišli na svoj račun, prisluhnili pa bodo džezovskim in kozmičnim ter elektro-akustičnim zvokom.

Sejemski spremljevalni program, ki je namenjen vsem generacijam, obsega tudi otroške delavnice in predstavitve knjižnih novosti.

Prvi dan je bil na sporedu koncert Jazz med knjigami, glasbeni intermezzo tolkalca Žige Ipavca in saksofonista Jureta Boršiča, sledila bo predstavitev znanstvene monografije Jugoslovanska socialistična nacija: ideja in realizacija (1952-1958) avtorja Tomaža Ivešića.

O Nikoli Tesli in Noordungu
Jutrišnje dogajanje bo uvedla otroška in mladinska delavnica Teslovi poskusi z elektriko, sledila bo predstavitev dela Nikola Tesla: Problem povečanja človeške energije in knjige Bojana Anđelkovića Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njegov dvojnik. To bo avtor predstavil v pogovoru z Draganom Živadinovom. Vsak večer pred sklepnim dogodkom dneva pripravljajo tudi posebne pokušine žlahtne kapljice vinarjev iz Vipavske doline in Goriških brd.