Z novostmi akademskega tiska letos na sejmu sodeluje 40 razstavljavcev. Foto: Filozofska fakulteta/Matjaž Rebolj
Z novostmi akademskega tiska letos na sejmu sodeluje 40 razstavljavcev. Foto: Filozofska fakulteta/Matjaž Rebolj

Ministrica je v nagovoru ob odprtju sejma, na katerem sodeluje 40 razstavljavcev, spomnila na pomen poglobljenega branja in na podcenjeno vlogo učiteljev. Kot pravi, je pomembno, da se tradicija sejma akademske knjige ohranja, zlasti v današnjem svetu, ko se zdi, da kritična misel nima več nekdanje veljave. Prav tako je spomnila na manifest o poglobljenem branju, ki je nastal ob gostovanju Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu in je odtlej po njenih besedah doživel izjemno odmevnost po vsem svetu.

"Če hočemo razumeti kompleksnost sveta, si moramo vzeti čas za branje kompleksnih besedil," je poudarila Vrečko. Dodala je, da to ni preprosto, zlasti ne v času kapitalizma, ki z družbenimi omrežji in hitrimi informacijami sili v nenehno odzivanje. Prav zato so po njenem mnenju sejmi, ki se zdijo anahroni, še toliko pomembnejši, saj so sidrišča misli, umirjenosti, refleksije in pogleda v prihodnost.

Slovensko javno izobraževanje je zelo kakovostno, a v takšnih okoliščinah ne bo več dolgo.

Mojca Schlamberger Brezar

Opozorila je tudi na pomen učiteljskega poklica. Učitelji oziroma profesorji niso zgolj v učilnicah, ampak delujejo tudi zunaj njih, ko delajo z odraslimi, mladostniki, starostniki ali v kulturnoumetnostni vzgoji, pravi ministrica. Ob tem je opozorila na vzgojni element, o katerem so govorili tudi v otroškem parlamentu. Spomnila je, da ga je ustanovila pred kratkim umrla Manca Košir, ki se je zavedela pomena literature, znanosti in zlasti moči knjige.

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je opozoril na pomen bralne kulture, ki se v Sloveniji po njegovih besedah izgublja. Pred dnevi je zasledil podatek, da več kot polovica Slovencev ne prebere niti ene knjige na leto, hkrati pa naj bi v povprečju Slovenec preživel več kot dve uri na dan na družbenih omrežjih. Knjige širijo obzorja, družbena omrežja pa ožijo poglede in uporabnike utrjujejo v ozkih prepričanjih, je poudaril.

"Slovensko izobraževanje je zelo kakovostno, a v takšnih okoliščinah ne bo več dolgo"
Dekanja filozofske fakultete Mojca Schlamberger Brezar je spomnila na moto letošnjega sejma Poučujem. Prihodnost oblikujem in na vlogo učitelja, za katerega poklic izobražujejo tudi na FF-ju. Učiteljski poklic je degradiran, za kar je odgovornih več dejavnikov, med njimi starši, ki sami mislijo, da vse vedo, pomanjkanje vzvodov za avtoriteto in disciplino, nizke plače ter raziskovanje, ki se mu učitelji posvečajo bolj kot poučevanju, je dejala. V času, ko so informacije dostopne povsod, se znanje globalizira in postaja relativno. Slovensko javno izobraževanje je zelo kakovostno, a v takšnih okoliščinah ne bo več dolgo, meni.

Sejem akademske knjige Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani organizira 15. leto. Foto: BoBo
Sejem akademske knjige Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani organizira 15. leto. Foto: BoBo

Sejem akademske knjige Liber.ac bo v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto Univerze potekal do četrtka. Sejem bo vsebinsko spremljal bogat program: med drugim se obeta pogovor s pisateljem Dušanom Mercem Quo vadis, slovensko šolstvo?, pogovor Vse materinščine naše šole, na katerem bodo sodelovali Goran Vojnović, Mirjam Milharčič Hladnik, Janja Žmavc in Irena Lesar ,ter pogovor o poeziji s Petrom Svetino. Častna pokroviteljica dogodka je predsednica republike Nataša Pirc Musar.