Še zmeraj pa obiskovalci knjižnic ne bodo mogli sami med knjižne police, zato je treba knjige predhodno naročiti.  Foto: BoBo
Še zmeraj pa obiskovalci knjižnic ne bodo mogli sami med knjižne police, zato je treba knjige predhodno naročiti. Foto: BoBo

V teh regijah bodo lahko v soboto po dvotedenskem zaprtju svoja vrata znova odprli tudi muzeji in galerije.

Sorodna novica Muzeji pripravljeni na odprtje, razmere za zagotavljanje varnosti že obvladajo

Kot je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, so knjižnice dobro pripravljene na spremembe, ki jih prinaša novi odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom.

Splošne knjižnice od začetka lanskega maja izvajajo storitve izposoje gradiva in v tem času so se razmere velikokrat spremenile, zato imajo že vnaprej pripravljene različne variante delovanja. V zadnjih nekaj tednih je bilo v knjižnicah mogoče le izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki so ga uporabniki prevzeli na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic, od sobote dalje pa ta omejitev za rdeče regije ne velja več.

Uporabniki knjižnic v t. i. črnih statističnih regijah Goriška, jugovzhodna in Posavska bodo lahko knjižnično gradivo še naprej prevzemali zgolj na zunanjih prevzemnih mestih.

Čitalnice ostajajo zaprte
V skladu z novim odlokom se lahko knjižnično gradivo izposoja znotraj knjižničnih prostorov. Še zmeraj pa velja, da si obiskovalci knjig ne iščejo med policami sami, temveč jih predhodno naročijo. Prav tako še niso dostopne čitalnice. Način in postopki naročanja gradiva so objavljeni na spletnih straneh posameznih knjižnic oziroma lahko uporabniki gradivo naročijo po telefonu. Pri vseh postopkih so za pomoč na voljo knjižničarji. Poleg izposoje je mogoče tudi vračanje gradiva.

Navodila o vstopanju in zadrževanju uporabnikov v knjižničnih prostorih so vedno pri vhodu v knjižnice. Pri delovanju v teh razmerah se knjižničarji držijo navodil glede higienskih ukrepov, ki jih je za knjižnice pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Prilagajajo se tudi razmeram, ki jih narekujejo prostor posamezne knjižnice in njene druge specifike, je še dodala Vesna Horžen.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak je dejala, da je bila brezstična izposoja, ko so morali uporabniki gradivo prevzemati pred knjižnico, v hladnem vremenu v zadnjih dveh tednih seveda manj prijazna tudi do zaposlenih, zato so zelo veseli, da lahko znova preidejo na pultni sistem. Foto: MMC RTV SLO
Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak je dejala, da je bila brezstična izposoja, ko so morali uporabniki gradivo prevzemati pred knjižnico, v hladnem vremenu v zadnjih dveh tednih seveda manj prijazna tudi do zaposlenih, zato so zelo veseli, da lahko znova preidejo na pultni sistem. Foto: MMC RTV SLO

Zabojnik za vračanje gradiva na mariborskem Rotovškem trgu
Po besedah direktorice Mariborske knjižnice Dragice Turjak so ves čas drugega vala epidemije – razen zadnjih 14 dni, ko je bila mogoča le brezstična izposoja gradiva – delovali na način pultnega sistema ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov. Bralcem so pripravili vnaprej naročeno gradivo, ki so ga lahko prevzeli pri pultu, kjer so lahko opravili tudi vse drugo.

V času, ko je bil ustavljen javni promet, so šli uporabnikom nasproti tudi tako, da so jim omogočili vračanje gradiva v kateri koli enoti, je spomnila direktorica knjižnice in dodala, da enote Mariborske knjižnice delujejo v kar 12 občinah. Kot najnovejšo pridobitev pa je izpostavila zabojnik za vračanje gradiva na Rotovškem trgu v Mariboru, kjer deluje največja enota knjižnice, kjer je omogočeno vračanje gradiva 24 ur vseh sedem dni v tednu.

Dodala je, da je po njenem mnenju zelo pozitivno, da so lahko knjižnice ves čas drugega vala epidemije ostale vsaj delno odprte, saj je dostop do gradiva v klasični obliki tudi v tem času izjemnega pomena. Čeprav se je izposoja e-knjig na spletnem portalu Biblos lani izjemno povečala, pa ima večina bralcev, še posebej starejši, vendarle raje v rokah fizično knjigo. In tu so še šolarji, ki potrebujejo domače čtivo, pomemben pa je tudi dostop do študijskega gradiva, je še dodala Dragica Turjak.

Pultni sistem v vseh enotah Mestne knjižnice Ljubljana
Tudi v Mestni knjižnici Ljubljana so dobro pripravljeni na vnovično odprtje, je dejala strokovna sodelavka za odnose z javnostmi Vesna Trobec. Prešli bodo na pultni sistem, ko bodo uporabniki lahko pristopili do pulta, kjer bodo lahko prevzemali in vračali gradivo, poravnali članarino ali se vpisali. Kot je še povedala, vabijo predvsem k vračanju gradiva, zamudnin pa trenutno ne bodo zaračunavali. Delovalo bo skupaj 17 enot Mestne knjižnice Ljubljana, s ponedeljkom pa bo na pot krenila tudi potujoča knjižnica.

Potujoča knjižnica bo svoj motor znova zagnala v ponedeljek. Foto: Mestna knjižnica Ljubljana
Potujoča knjižnica bo svoj motor znova zagnala v ponedeljek. Foto: Mestna knjižnica Ljubljana