Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen upa, da bi, če bi v nadaljevanju na neki način prišlo do zapiranja, lahko prešli na pultno izposojo.

Še vedno pa zaprte ostajajo čitalnice. Foto: BoBo
Še vedno pa zaprte ostajajo čitalnice. Foto: BoBo

Kot je še povedala, so v združenju minuli teden pripravili navodila in jih posredovali splošnim knjižnicam. Te ostajajo odprte in uporabniki si lahko normalno izposojajo knjižnično gradivo.

Mariborska knjižnica s pultno izposojo
Izjema je Mariborska knjižnica, kjer imajo po besedah Vesne Horžen izjemno skromne prostorske pogoje. Kot so v knjižnici zapisali na svoji spletni strani, so zato z današnjim dnem prešli na pultno izposojo.

Sorodna novica "Mislim, da smo bili srečni vsi: naši uporabniki in mi, zaposleni v knjižnici"

Uporabniki si tako ne morejo več samostojno izbirati gradiva na policah v knjižnici, želeno gradivo si lahko pred obiskom knjižnice rezervirajo preko COBISS/Moja knjižnica in mCobiss ali po telefonu ter nato gradivo prevzamejo pri pultu v knjižnici.

Po dogovoru jim lahko gradivo brezstično izročijo tudi pred vhodom v knjižnico. Lahko pa gradivo ob obisku v knjižnici naročijo tudi knjižničarju pri pultu, ki jim ga bo poiskal na knjižnih policah.

V vseh knjižnicah, kjer je na voljo dovolj prostora, pa lahko po besedah Vesne Horžen uporabniki sami pristopajo do knjižničnega gradiva – ob upoštevanju, da je na voljo 20 kvadratnih metrov prostora na posameznega uporabnika. Še vedno pa ostajajo zaprte čitalnice, knjige gredo ob vrnitvi v tridnevno karanteno, prav tako ni prireditev in pedagoških dejavnosti, skratka vsega tega, kjer bi se ljudje zbirali v skupine.

Ena od možnosti so bibliobusi
Če bi v nadaljevanju vendarle prišlo do delnega zapiranja knjižnic, Vesna Horžen upa, da bi lahko prešli na pultno izposojo. Kot dovolj varen način izposoje je omenila tudi bibliobuse. Ostaja tudi izposoja gradiva po pošti.