Knjižnice spet izposojajo. : EPA
Knjižnice spet izposojajo. : EPA

V petek je bil v Uradnem listu RS objavljen odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, v katerem so med dovoljenimi izjemami za delovanje v času epidemije po novem tudi knjižnice.

Predsednica knjižničnega združenja Vesna Horžen je poudarila, da izposoja od danes poteka po vseh slovenskih knjižnicah, kako posamezne enote delujejo, pa je na podlagi aktualne epidemiološke slike v posameznem kraju prepuščeno njim. Preden se uporabniki podajo v knjižnico, naj zato preverijo obratovalni čas oz. način dela svoje knjižnice. Mogoče je tudi, da bo v prihodnjih dneh prišlo še do kakšne spremembe v načinu dela knjižnic, saj je odlok začel veljati v petek, za nami pa je ravno praznični konec tedna.

V knjižnico naj vstopajo le zdravi

Za dobro počutje vseh obiskovalcev in zaposlenih v knjižnicah, ki delujejo normalno, prosijo za upoštevanje navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V knjižnico naj vstopajo le zdravi posamezniki in si pred obiskom razkužijo roke. Upoštevati je treba tudi, da je število obiskovalcev v prostoru knjižnice omejeno na eno osebo na 20 kvadratnih metrov, med posamezniki pa naj se upošteva predpisana varnostna razdalja dveh metrov. Obiskovalce prav tako prosijo, naj za plačila uporabijo brezstična plačilna sredstva.

Se pa lahko knjižnice odločijo tudi za brezstično poslovanje. To pomeni, da uporabniki gradivo rezervirajo po spletu ali telefonu, v knjižnici jim ga nato izposodijo in pripravijo za prevzem na dogovorjenem mestu. Brezstična izposoja knjig je mogoča tudi s poštno dostavo, v knjižnicah pa uporabnike vabijo še k uporabi e-virov in e-knjig.

Mestna knjižnica Ljubljana

Kljub zaostreni epidemiološki situaciji spet deluje kar nekaj knjižnic v Ljubljani. Vrata so znova odprle vse knjižnice v mreži Mestne knjižnice Ljubljana (MKL), ki delujejo po rednem obratovalnem času, omejen vstop v svoje prostore pa denimo omogoča Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK).

Kot piše na spletni strani MKL-ja, je sicer še vedno zaželeno, da uporabniki knjige predhodno naročijo, prav tako še naprej sprejemajo naročila za pošiljanje gradiva po pošti. Gradivo je trenutno mogoče brez plačila vrniti v kateri koli enoti, brez stroškov pa je mogoče izposojeno gradivo vrniti do 15. novembra.

V Bibliobus ni vstopa

Pod okriljem MKL-ja deluje tudi Bibliobus, v katerega pa vstop ni dovoljen. Gradivo se trenutno prevzema pred vrati Bibliobusa, knjige pa člani naročijo predhodno. V skladu z veljavnimi ukrepi v knjižnicah MKL ni možno prebiranje dnevnega časopisja in revij, onemogočen je dostop do čitalnic, učnih mest in računalnikov, prav tako se ne izvajajo prireditve in izobraževanja v živo.

NUK

Z NUK-om, kjer so pretekli teden uredili brezstično izposojo prek prevzemnih mest, so sporočili, da je uporabnikom od danes znova omogočen dostop do prostora za vpis in izposojo v pritličju zgradbe, v skladu z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa je število uporabnikov v prostoru omejeno na tri.

V prostoru za vpis in izposojo, ki je odprt od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure ter ob sobotah od 9. do 14. ure, lahko uporabniki NUK-a naročijo knjižnično gradivo, prevzamejo naročeno knjižnično gradivo, prevzamejo naročene kopije, vrnejo izposojeno knjižnično gradivo, se včlanijo v knjižnico, zaključijo postopek vpisa, ki so ga začeli prek spleta, podaljšajo članstvo, poravnajo morebitne obveznosti do knjižnice in izpraznijo najeto garderobno omarico. Uporabnikom sicer v NUK-u priporočajo, da izkoristijo možnosti, ki jih v knjižnici nudijo v spletnem okolju.

Radovljica

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica so se prav tako odločili, da izkoristijo možnost odprtja. Vse enote knjižnice tako znova delujejo po običajnem delovnem času, četudi je epidemiološka situacija na območju radovljiške, blejske, gorjanske in bohinjske občine slabša kot marsikje drugje po državi. Kot je za STA povedala direktorica radovljiške knjižnice Božena Kolman Finžgar, se je vsaka knjižnica po svoje odločila, kako bo delovala.

Pojasnila je, da morajo vsi obiskovalci imeti maske in si razkužiti roke. Tako gredo lahko tudi med knjige in si jih sami izberejo. Če kdo vzame knjigo, ki si je ne izposodi, jo odloži na za to označeno mesto. Te knjige skupaj z vsemi vrnjenimi knjigami razkužijo in dajo v enodnevno karanteno. "Zavedamo pa se tudi občutkov strahu naših bralcev, zato hkrati ohranjamo brezstično izposojo, pa tudi izposojo po pošti," je povedala.

Kolman Finžgarjeva je prepričana, da je zelo pomembno, da so knjižnice odprte, saj je branje pomembno za vse generacije, še zlasti pa za otroke in mlade, ki s tem pridobivajo funkcionalno pismenost, ter starejše, ki tako ohranjajo miselno kondicijo.

Kranj

V Mestni knjižnici Kranj uporabnike obveščajo, da se z današnjim dnem spet odpirajo vse enote knjižnice, vendar bodo zaradi visoke stopnje okuženosti na Gorenjskem omogočili le prevzem v naprej naročenega gradiva.

Maribor

V enotah Mariborske knjižnice se medtem režim dela v primerjavi s prejšnjim tednom ni spremenil, saj za obisk te ostajajo zaprte, je za STA povedala direktorica Dragica Turjak, ki je pojasnila, da so uvedli prilagojen delovni čas za informacije in predajo gradiva.

"Zanimanje za izposojo knjig je ves čas. Mi pravzaprav sploh nismo prenehali delati in smo že prejšnji teden omogočali brezstično izposojo, torej z naročilom po telefonu ali elektronski pošti in nato s prevzemom po dogovoru pred vrati knjižnic. Enak režim smo ohranili tudi za ta teden," je pojasnila Dragica Turjak.

Čeprav bi knjižnice ta teden lahko znova odprli, trenutne epidemiološke razmere niso takšne, da bi bralce spustili v knjižnice, je odločitev pojasnila direktorica in spomnila, da jim varne izposoje ne omogočajo niti že vsem znani slabi prostorski pogoji.

V primerjavi s prejšnjim tednom so celo nekoliko skrajšali odpiralni čas v večjih enotah, ki so sicer odprte ves dan, saj so tako nekoliko od prevelikega stika z uporabniki razbremenili zaposlene ter si pustili tudi nekaj rezerve za primere karanten med zaposlenimi. Omenjene enote so od danes odprte od 9. do 17. ure. Vračanja izposojenega gradiva trenutno ne omogočajo, zato so tudi zamudnine in opomine trenutno ukinili.

Kako poslujejo knjižnice