Beli tok – beli tok je sicer vaginalni izloček, vendar šaljivo osebje v bolnicah tako poimenuje tudi glavno vizito – reko zdravnikov in sester, pretežno v belih haljah, ki teče od postelje do postelje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Beli tok – beli tok je sicer vaginalni izloček, vendar šaljivo osebje v bolnicah tako poimenuje tudi glavno vizito – reko zdravnikov in sester, pretežno v belih haljah, ki teče od postelje do postelje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Kurci šmurci – pogovorna beseda za skupino mladih moških, ki delajo pizdárije. Pogosto se uporablja kot nagovor prej definirani skupini. Ednina besedne zveze se pogovorno ne uporablja, ker se sliš glupo. Zakaj? Pa ti reč kurac šmurac, pa se ne smej poj!
Kurci šmurci – pogovorna beseda za skupino mladih moških, ki delajo pizdárije. Pogosto se uporablja kot nagovor prej definirani skupini. Ednina besedne zveze se pogovorno ne uporablja, ker se sliš glupo. Zakaj? Pa ti reč kurac šmurac, pa se ne smej poj! Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Pičkopat - 1. nekdo, ki ves čas razmišlja samo o ženskih spolnih organih, 2. pičkopatija je kronično nemoralen odnos do žensk.
Pičkopat - 1. nekdo, ki ves čas razmišlja samo o ženskih spolnih organih, 2. pičkopatija je kronično nemoralen odnos do žensk. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Portugalski poljub - skupek poljubov, kateri so porazdeljeni po celotnem telesu. Prvi se vedno začne na jugozahodnem delu telesa (kot je lega Portugalske v Evropi), konča pa na zgornjem delu telesa (potovanje po Evropi). Seveda se vmes ne izključuje tudi francoski poljub, saj se na potovanju po naši "Evropi" ustavimo tudi v Franciji.
Portugalski poljub - skupek poljubov, ki so porazdeljeni po celotnem telesu. Prvi se vedno začne na jugozahodnem delu telesa (kot je lega Portugalske v Evropi), konča pa na zgornjem delu telesa (potovanje po Evropi). Seveda se vmes ne izključuje tudi francoski poljub, saj se na potovanju po naši "Evropi" ustavimo tudi v Franciji. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Vsi zbrani izrazi izhajajo iz medmrežne baze Razvezani jezik, prosti slovar žive slovenščine, kjer se že deset let zbirajo takšni in drugačni izrazi pogovornega jezika. Tokrat so na udaru predvsem tisti, ki se nanašajo na seksualnost – vedno znova predmet zadrege v pogovorih, tistih bolj najstniško nastrojenih pa po navadi posmeha in hihitanja -, zbrani v rožnati knjižici Razvezani jezik XXXY, ki sta jo uredili Kaja Dolar in Inge Pangos, predstavljena pa je bila tudi na Debatni kavarni letošnjega 30. knjižnega sejma.

Kaj Razvezani jezik je?
Razvezani jezik je spletni slovar, h kateremu lahko prispeva vsak, nastal pa je leta 2004 pod okriljem Društva za domače raziskave. Sprva je bil namenjen frazeologiji, a se je izkazalo, da ga uporabniki polnijo z različnimi gesli in da je začel nastajati prvi prosti slovar žive slovenščine. V teh letih je več kot 1600 anonimnih piscev prispevalo več kot 3700 gesel in 2300 člankov, v katera administratorji ne posegajo in jih puščajo, kot so jih zapisali uporabniki.

Skoraj četrtina teh člankov se vsaj v enem od pomenov nanaša na izraze za ženski in moški spol, z najrazličnejših fizičnih, značajskih ali diskurzivnih vidikov; kar kaže na to, da je govor o seksualnosti aktualen in tudi vseprisoten, predvsem pa tudi jezikoslovno inovativen. Med zbranimi izrazi (oziroma gesli) najdemo takšne, ki jih res vsakdo pozna; npr. "fukdekca – 1. Priročna odeja v avtomobilskem prtljažniku, 2. Ženska, na katero se uležeš, kadar se ti zahoče; ko ti nobena več ne da; fukpredpražnik" in pa tistih malo manj znanih "arhitekt – premal dedca, da bi bil gradbeni inženir, in premal pedra, da bi bil dizajner. Zlasti med dekleti označba za moški značaj: gradbeni inženir (malce grob, neotesan, mačo), arhitekt (urejen, estetski), dizajner (nežen, feminilen, androgin).

Ko govorimo o seksualnosti
Kot je v spremni besedi h knjižici zapisala Kaja Dolar, se zdi, da prevladujejo predvsem trije tipi govora o seksualnosti: prvi je medicinski, ki z znanstveno natančnostjo nakazuje na objektivnost in distanco (penis), drugi je vulgarni (kurac), ki je lahko že na meji obscenega ali pa to mejo celo prestopa, tretji pa je "naivni", otroški govor (lulček), za katerega se zdi, da s tem, ko s svojimi poimenovanji pomen seksualnega izraza semantično zameji na izločanje, rešuje nelagodja odraslih. Tem trem vrstam govora pa se kot nekakšna alternativa zoperstavlja alternativa, ki so jo zaznali urejevalci spletnega slovarja. Gre za indirektni – najpogosteje metaforični – govor, z močnimi primesmi humorja. Paradoksalno je prav ta način govora najbolj nevtralen, saj obide tako infantilno kot obsceno ter strokovno – medicinsko plat načinov.

Med izrazi, ki se dejansko nanašajo na seksualnost, je mogoče najti tudi izraze, ki so bili seksualni, pa so to pomen izgubili in se semantično izpraznili. Sem sodijo med drugim vse vrste kletvic, oznake za osebe (kateri kurac me je zaparkiral), na drugi strani pa se pojavljajo popolnoma običajne, prvotno nezaznamovane besede in besedne zveze, ki v določenih kontekstih skozi metafore in druge jezikovne operacije pridobijo seksualne konotacije (npr.: enooki kačon ali pa apdejtanje – ureditev, posodobitev (računalnika ali njegovih programov. »Babo moraš vsake toliko dobro apdejtat, da je krotka in mirna.«).

Živa slovenščina
Spletni slovar Razvezani jezik je projekt, ki nam ponuja svojevrsten vpogled v živo slovenščino in njene praktične rabe – da pa so pri tem na udaru predvsem tiste bolj "kosmate", pa je še toliko bolj zanimivo. Škoda je le, da se debata ob koncu predstavitve knjižice ni razvila. Morda pa je tema, vsesplošnim nasmeškom navkljub, preveč žgečkljiva, da bi tudi v živo razvezala jezike.