Lani je 30. kresni ogenj na Rožniku prižgala Veronika Simoniti, ki je bila nagrajena za roman Ivana pred morjem. Od desetih finalistov jih bo čez mesec ostalo le še pet, na kresni večer pa bo znan nov lavreat.

Kdo bo 23. junija prižgal kresni ogenj na Rožniku? (Fotografija je izpred nekaj let.) Foto: BoBo
Kdo bo 23. junija prižgal kresni ogenj na Rožniku? (Fotografija je izpred nekaj let.) Foto: BoBo

Romane deseterice so izdale različne založbe, le Litera je zastopana z dvema romanoma.

Kdo so letošnji finalisti?

V širšem naboru finalistov sta dva prvenca, Agni (LUD Šerpa) Boruta Kraševca in Na drugem koncu sveta (Mohorjeva Celovec) Vincenca Gotthardta. Agni je ljubezenska drama z elementi kriminalnega romana in inovativno poetiko, spleteno iz treh pripovednih linij: živalske, dekliške in odrasle. Njihove usode se prepletajo in z novih gledišč razkrivajo tabuje, kot so incest, kanibalizem in poligamija. V Gotthardtovem prvencu pa je po navedbah Dela veliko Koroške, ki pa je lahko kjer koli na svetu: "Gre za dom v tujini in tujino doma."

Edina letošnja nominiranka je Mirana Likar z romanom Pripovedovalec (Goga). Glavni junak zvesti poslušalki ob koncu življenja pripoveduje zgodbo o vsem, kar je izkusil v vojni, na frontah, v taboriščih, kjer je moral prevzemati različne identitete.

Evald Flisar v knjigi Moje kraljestvo umira (KUD Sodobnost International) piše o uspešnem pisatelju, ki doživi blokado in se pred zlo usodo zateče na švicarsko kliniko Berghof, kjer se že zdravi več znanih imen svetovne literature.

Kolektivni roman Šala (Litera) Boruta Goloba prinaša zgodbo o ključnih 20 letih globalizacije, pisano s tovarniške perspektive proletariata: o letu 1987 kot poslednjem izdihljaju socialističnega režima in letu 2007 kot zadnjem letu pred zlomom neoliberalizma ter krizo, ki je sledila. Pri Literi je izšel tudi roman Kar se začne z nasmehom (Litera) Toma Podstenška, ki se dotika širjenja govoric v sodobni informacijski družbi ter se na več ravneh poigrava z zabrisano mejo med resnico in lažjo, fikcijo in resničnostjo.

Gašper Kralj bralce v Škrbinah (*cf.) popelje v Barcelono, kjer naj bi pripovedovalec, nekdanji aktivist in prevajalec, sodeloval na konferenci. Tam spozna in se zaplete s Claro, njuno razmerje pa se nato odvije kot nenavadna ljubezenska igra.

Kurji pastir (Beletrina) je "proza spomina" letošnjega velikega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka, v kateri se pisatelj z značilno nežno avtorsko govorico vrača v svoje zgodnje otroštvo.

Dušan Merc je Črno masko (Slovenska matica) zasnoval na biografskih okruških velikega skladatelja Marija Kogoja. Izhajajoč iz stvarnih in v marsičem kontroverznih življenjskih okoliščin postavlja v fokus skladateljevo kompleksno notranje doživljanje.

Deseti nominirani roman je Malabar (Miš) Iva Svetine, v katerem je pisatelj podal zgodbo o tem, kako preživeti odhod ljubljenega človeka, kako zaceliti rane in kako postati celostno bitje, ko se nam zdi, da namesto nas po svetu hodi le še naša senca.

Predsednica žirije Mimi Podkrižnik je, kot piše današnje Delo, dejala, da člani letošnje žirije za nagrado kresnik prihajajo iz različnih sfer in imajo svoje poglede na literaturo, zaradi česar so se njihova spletna srečanja razvijala v plodne literarne debate, po zadnjem sestanku pa so bili po njenih besedah zadovoljni.