Foto: LAS Istre
Foto: LAS Istre

Projekt se je iztekel z današnjo sklepno prireditvijo v Sv. Antonu, so sporočili iz koprske knjigarne Libris.

"Če je bilo še pred desetletji skoraj sramotno govoriti v narečju, je danes narečni govor vse bolj priljubljen," so veseli tudi snovalci projekta. Prav taki projekti pripomorejo k temu, da se tudi ta del nesnovne kulturne dediščine ohranja za prihodnje rodove, so zapisali v Librisu.

Tudi zbornik in spletni portal o istrskem narečju
Neposredni dosežki tega projekta so bili narečne delavnice v istrskih osnovnih šolah, narečna predavanja in dva narečna festivala na istrskem podeželju ter zbornik in spletni portal o istrskem narečju.

Projekt Istralekt se je začel leta 2018, ko je bila odobrena prijava projektnih partnerjev. Projekt z uradnim nazivom Medgeneracijsko ohranjanje slovenskega istrskega narečja v slovenski Istri je poklon istrskemu narečju, njegovim raziskovalcem in vsem, ki ga ohranjajo.

"Dolgoročni namen projekta je prispevati k ohranjanju in ponovnemu vrednotenju narečja in kulturne dediščine v slovenski Istri kot obliki ohranjanja nesnovne kulturne dediščine in lokalne identitete na območju, kjer je zaradi demografskih sprememb v preteklosti tovrstna kulturna dediščina ogrožena," so zapisali.

V projektu sta poleg knjigarne Libris kot partnerja sodelovala še Turistično društvo Šmarje in zavod Eko Humanitatis, prek razpisa LAS Istre pa ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.