Se pa z odlokom dovoljuje izjema za knjižnice z namenom dostopanja do knjižničnega gradiva in nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa. Odlok bo začel veljati v ponedeljek, 16. novembra.

Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje predpisanih pogojev in vseh veljavnih navodil. Foto: AP
Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje predpisanih pogojev in vseh veljavnih navodil. Foto: AP

Z odlokom se začasno prepoveduje ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Sicer je že ob razglasitvi drugega vala epidemije večina kulturnih ustanov v Sloveniji zaprla svoja vrata, enako je s kinematografi, številne kulturne organizacije pa so se aktualni situaciji prilagodile tako, da so svoje programe preselile na splet.

Se pa z danes sprejetim odlokom dovoljuje izjema za knjižnice z namenom dostopanja do knjižničnega gradiva in nemotenega vzgojno-izobraževalnega procesa.

Sorodna novica Mnoge knjižnice zaprte: "Ministrstvo nas neupravičeno ovira pri izvajanju osnovnega poslanstva"

"Knjižnične storitve so dovoljene le, če se zagotovi minimalni mogoč stik z uporabniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri opravljanju dejavnosti knjižnic se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ-ja za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2," piše v sporočilu za javnost.

Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje predpisanih pogojev in vseh veljavnih navodil, so dodali.

Število ljudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja knjižnična dejavnost, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na uporabnika oziroma na zgolj enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Upoštevanje teh navodil zagotovi knjižnica.