Po ocenah založnikov ameriške bralce ta hip bolj kot predsednikovi spomini zanima, kako se osmih let v Beli hiši spominja Laura. Foto: EPA
Po ocenah založnikov ameriške bralce ta hip bolj kot predsednikovi spomini zanima, kako se osmih let v Beli hiši spominja Laura. Foto: EPA
Laura Bush
Laura Bush je v osmih letih Slovenijo obiskala kar dvakrat, leta 2001 (med rusko-ameriškim vrhom) in lani. Foto: EPA
American Wife
Roman American Wife, ki je postal prava uspešnica, popisuje življenje naivne, mlade, v knjige zabubljene 'Alice Lindgren', ki jo usoda pripelje v Belo hišo. Njen mož, sicer mladeniško šarmanten, a rahlo zapit Charlie Blackwell, slovi po tem, da se po navadi zaplete, kadar mora govoriti brez vnaprej pripravljenega govora. Zveni znano?

(Zdaj še) prva dama Laura Bush je z založbo Scribner podpisala pogodbo za avtobiografijo, v kateri bo popisala svoje spomine na vse pomembnejše trenutke - tako na tiste iz družinskega kot tudi iz političnega življenja - svojih osmih let v Beli hiši. Knjiga naj bi izšla leta 2010, na žalost pa ni podatka, kakšen honorar naj bi žena odhajajočega predsednika zanjo dobila.

Prva dama, ki ni skušala pritegovati pozornosti
"Kot ena od maloštevilnih prič zasebnih trenutkov enega od ključnih predsednikov v naši zgodovini in kot prva dama, ki je ohranjala hvalevredno raven diskretnosti, lahko Laura Bush ponudi iskren in oseben pogled na leta, ki so usmerila tok 21. stoletja," so visokoleteče besede, s katerimi je projekt velikopotezno opisala podpredsednica založbe Susan Maldow. Urednica avtobiografije bo Nan Graham, glavna urednica Scribnerja.

Memoar Laure Bush bi se lahko izkazal za politični ekvivalent spominov Grete Garbo: javnost je prva dama od samega začetka fascinirala, že zato, ker je o sebi razkrila tako malo. Ne nazadnje to dokazuje podatek, da je že leposlovna "obdelava" njenega življenja (roman American Wife je napisala Curtis Sittenfeld) v ZDA prodajna uspešnica. Založniki imajo pravzaprav gospo Bush, nekdanjo učiteljico, ki je znana po tem, da je strastna bralka, precej bolj v čislih kot njenega moža in celo v času recesije ni verjetno, da bi Busheva za knjigo dobila nižji honorar kot njena predhodnica (Hillary Clinton je z avtobiografijo Living History zaslužila osem milijonov dolarjev).

Žene so se Američanom pač manj zamerile ...
Knjige novejših prvih dam, denimo Laurine tašče Barbare Bush, imajo povprečno večji komercialni uspeh od literarnih podvigov samih predsednikov. George W. Bush je že lani izjavil, da bi ga pisanje knjige zanimalo - a založniki so mu zaradi porazno nizke podpore javnosti svetovali, naj s spomini še malo počaka.

A. J.