Prihodnje leto bo Avstrija gostujoča država na leipziškem knjižnem sejmu. Foto: EPA
Prihodnje leto bo Avstrija gostujoča država na leipziškem knjižnem sejmu. Foto: EPA

A organizatorji za leto 2024 napovedujejo "impresiven knjižni sejem", navaja nemška tiskovna agencija DPA. Sicer je leipziški knjižni sejem za nizozemsko in flamsko literarno prizorišče že vrsto let osrednji ključ, ki jima odpira vrata na nemški in s tem tudi mednarodni knjižni trg, je pojasnil direktor Nizozemske fundacije za književnost Tiziano Perez. Sicer je ozemlje zgodovinske Grofije Flandrije danes del Belgije, Francije in Nizozemske.

Obsežna kampanja zagnana že letos
Organizatorji sejma med drugim načrtujejo spodbujanje prevodov v nemščino in udeležbo številnih avtorjev na bralnem festivalu Leipzig bere (Leipzig liest), ki tradicionalno poteka ob sejmu. Na drugi strani pa organizatorji gostovanja načrtujejo obsežno kampanjo, ki bo nemškemu bralstvu in založnikom predstavila književnost v nizozemskem jeziku ter jo bodo zagnali že letos. Med drugim načrtujejo tudi udeležbo na festivalih po vsej državi.

V preteklosti skupni gostji sejma v Frankfurtu
Nizozemska in Flandrija sta bili v letu 2016 prav tako skupni gostji na frankfurtskem knjižnem sejmu. Na knjižnem sejmu v Leipzigu pa bo v prihodnjem letu gostujoča država Avstrija.

Oliver Zille, direktor knjižnega sejma v Lepzigu. Foto: EPA
Oliver Zille, direktor knjižnega sejma v Lepzigu. Foto: EPA

Leipziški knjižni sejem velja za drugi največji tovrstni dogodek v Nemčiji – za frankfurtskim knjižnim sejmom. Po združitvi Nemčij leta 1990 so si organizatorji sicer postavili vprašanje, ali potrebujejo dva sejma: frankfurtskega in leipziškega.

Toda kot je pred kratkim dejal direktor leipziškega sejma Oliver Zille, se ta dva med seboj močno razlikujeta. Sejem v Leipzigu skuša biti prijazen predvsem do obiskovalcev in ni namenjen prvenstveno stroki. Z negovanjem odnosa med obiskovalci in pisatelji si skušajo izboriti nišo, ki jih bo ločevala od večjega frankfurtskega sejma.