Tomer Gardi, rojen leta 1974, je študiral književnost in pedagogiko v Tel Avivu in Berlinu. Foto: Amrei-Marie/Wikipedia
Tomer Gardi, rojen leta 1974, je študiral književnost in pedagogiko v Tel Avivu in Berlinu. Foto: Amrei-Marie/Wikipedia

Gardijeva knjiga je bila po mnenju poznavalcev presenečenje na seznamu nominirancev, piše nemška tiskovna agencija DPA. Sestavljata jo dva dela, in sicer "bizarna odisejada skozi nemško jezikovno džunglo in življenjska zgodba slikarja z Jave, ki v 19. stoletju potuje po svetu, napisana v hebrejščini in prevedena v nemščino".

Kot je zapisala žirija, se knjiga tako spretno kot drzno poigrava z bralnimi navadami in pričakovanji glede romana. "Nikakor si nisem mislil, da bom dobil nagrado," je dejal v svojem govoru ob sprejemu nagrade.

Avstrija pod geslom "mea ois wia mia"
Zmagovalni naslov že usmerja pozornost tudi na knjižni sejem prihodnje leto, opozarjajo na DPA-ju. Izšel je namreč pri avstrijski založbi Droschl Verlag, Avstrija pa bo gostujoča država na knjižnem sejmu prihodnje leto. Pod geslom "mea ois wia mia" se želi predstaviti kot odprta država.

Podelili so tudi nagradi v kategoriji stvarna literatura oz. esejistika in za prevod. Tudi nagradi v omenjenih kategorijah sta vredni po 15.000 evrov. V kategoriji esejistike je slavila Uljana Wolf s knjigo Etimološki trači, med prevajalci pa je bila nagrajena Anne Weber, ki je iz francoščine prevedla Nevermore Cécile Wajsbrot. Dobitnik nagrade za evropsko razumevanje leipziškega knjižnega sejma pa je letos Karl-Markus Gauss.

Nagrade so podelili v živo v stekleni dvorani leipziškega knjižnega sejma. Čeprav je bil letošnji sejem odpovedan, bo v Leipzigu konec tedna v znamenju knjige. Letošnji knjižni sejem je bil odpovedan. Zaradi negotovih razmer, povezanih s pandemijo, je namreč preveč velikih založb odpovedalo svoje sodelovanje. To je bila že tretja odpoved sejma zapored. Leipziški knjižni sejem je bil ob začetku pandemije leta 2020 eden prvih večjih sejmov v Nemčiji, ki je bil odpovedan. Lani so ga organizatorji želeli prestaviti v toplejši maj, a ga tudi tedaj ni bilo mogoče izpeljati.

Sorodna novica Kljub odpovedi knjižnega sejma nekateri založniki vseeno namenjeni v Leipzig

"Sejma ni, a vseeno obstaja Leipzig bere"
Številni založniki in avtorji, ki se niso želeli sprijazniti s ponovno odpovedjo, so sami organizirali festivale in branja. Na več dogodkov vabi tudi Portugalska kot letošnja država v gosteh. "Sejma ni, a vseeno obstaja Leipzig bere," je dejal direktor knjižnega sejma Oliver Zille.

Tako se že v petek začne manjši sejem z bralnim programom, ki so ga pripravili založniki. Še en festival, ki so ga poimenovali weiter:lesen in bo potekal v soboto in nedeljo, so spontano organizirali kulturni delavci. Pričakujejo avtorje, kot so Bov Bjerg, Fatma Aydemir, Teresa Praauer in Alexander Osang. Potekalo bo tudi več pogovorov o vojni v Ukrajini.

Drugi največji tovrstni dogodek v Nemčiji
Leipziški knjižni sejem velja za drugi največji tovrstni dogodek v Nemčiji. Po združitvi Nemčij leta 1990 so si organizatorji sicer postavili vprašanje, ali potrebujejo dva sejma: frankfurtskega in leipziškega, toda kot pravi Zille, se ta dva med seboj močno razlikujeta. Skuša biti prijazen predvsem do obiskovalcev in ni namenjen predvsem stroki. Z negovanjem odnosa med obiskovalci in pisatelji si skušajo izboriti nišo, ki jih bo ločevala od še večjega frankfurtskega festivala. Ob sejmu tradicionalno poteka tudi program Leipzig liest (Leipzig bere).