Vid Karlovšek (2000). Foto: Revija Mentor
Vid Karlovšek (2000). Foto: Revija Mentor

Naziv uršljan 2022 je prejel v petek na sklepni prireditvi festivala v Slovenj Gradcu. Poezija Vida Karlovška je selektorja Gregorja Podlogarja "prepričala zato, ker ima poenoten in prodoren pesniški glas, skratka, ima tisto, kar je bistveno za neko dobro poezijo".

"Karlovšek se tako s svojim pesniškim glasom suvereno uvršča v najmlajšo, prihajajočo pesniško generacijo. Najpomembneje pri tem je, da je njegova poezija že izoblikovana, posebej pa izstopa intenziven ritem njegovih pesmi, ki deluje gibko in gladko. Prepričan sem, da lahko ustvari prepričljivo in samosvojo pesniško zbirko," je v obrazložitvi zapisal Gregor Podlogar, letošnji državni selektor festivala, sicer pa pesnik, prevajalec in urednik.

Karlovšek je študent primerjalne književnosti in slovenistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Razpet je med Koprom in Ljubljano, pogosto nastopa in sodeluje pri organizaciji kulturnih dogodkov. Ukvarja se z ustvarjanjem poezije, preizkusil se je tudi v pisanju različnih recenzij in kratke proze.

Karlovšek je bil eden od petih finalistov festivala, poleg njega so to bile še Katja Kožuh iz Škofje Loke, Ema Odra Raščan iz Ljubljane, Mojca Petaros iz Trsta in Ines Tobias iz Maribora.

Skupno pa se je na letošnji natečaj prijavilo 87 literarnih ustvarjalcev iz Slovenije in zamejstva, 20 mladih literatov in 67 mladih literarnih ustvarjalk, od tega je 49 piscev in pisk sodelovalo prvič, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Finalista natečaja so razglasili nocoj na osrednji prireditvi festivala, ki je pod naslovom Ostaja le glas potekala v novih prostorih slovenjgraškega šolskega centra. Dela mladih literarnih ustvarjalcev so predstavili skozi glasbo, ples, film in skozi interpretacije dijakov Gimnazije Slovenj Gradec.

Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem
Na prireditvi so podelili tudi mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2022. Prejel ga je Dominik Lenarčič s pesmijo Ne bi poetu pustil, ki jo je posebej za festival uglasbila in aranžirala Dunja Vrhovnik.

Finalisti festivala so že čez dan sodelovali na literarnih matinejah z dijaki in profesorji na več lokacijah po Slovenj Gradcu, v soboto pa jih čaka še literarna delavnica, ki jo bo vodil Podlogar.

21. Festival mlade literature Urška: nagrajenec je Vid Karlovšek