Letošnji Levstikovi nagrajenci: Andrej Rozman - Roza, Alenka Sottler, Ana Zavadlav in Blaž Lukan. Foto: Mladinska knjiga/Facebook
Letošnji Levstikovi nagrajenci: Andrej Rozman - Roza, Alenka Sottler, Ana Zavadlav in Blaž Lukan. Foto: Mladinska knjiga/Facebook
Rozimnica: zgodbe, pesmi in uganke Andreja Rozmana - Roze. Foto: Mladinska knjiga/Facebook
Rozimnica: zgodbe, pesmi in uganke Andreja Rozmana - Roze. Foto: Mladinska knjiga/Facebook

Pesnik in pisatelj, pa tudi dramatik, prevajalec, režiser in igralec Andrej Rozman - Roza (1955) je eden najboljših in najizvirnejših sodobnih ustvarjalcev za otroke in odrasle na Slovenskem pri nas, so zapisali v utemeljitvi Levstikove nagrade za življenjsko delo. "Tako je samosvoj in živ, rahločuten in zabaven, inovativen in poglobljen, močan in nežen, da verjetno ni človeka v Sloveniji, ki se ga njegova dela ne bi dotaknila. Rad ima slovenski jezik, rad se z njim igra in ga ohranja živega," je izpostavila žirija, ki ji je predsedoval glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj.

Pepelka z ilustracijami Alenke Sottler. Foto: Mladinska knjiga/Facebook
Pepelka z ilustracijami Alenke Sottler. Foto: Mladinska knjiga/Facebook

Nagrajenec je v pogovoru z urednico otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Ireno Matko Lukan o svojem ustvarjanju povedal, da "razmišlja, o čem bi lahko še kaj napisal, in ko se mu za nekaj zazdi, da bi bilo vredno tega in da bi zmogel, potem se tega loti". Včasih pa ga spodbudi tudi besedna igra, je dodal.

Pot do novih celostnih umetnin
Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler (1958) ustvarja za otroke, mladino in odrasle, od klasičnih in sodobnih pravljic do poezije in naslovnic ter družbeno odzivnih del. V dialogu med besedo in ilustracijo venomer išče način, kako na njunem presečišču ustvariti novo celostno umetnino. S svojim analitičnim pristopom in mojstrsko likovno dovršenostjo se ne posveča le klasičnim likovnim tehnikam, kot je denimo tempera, marveč tudi izumljanju in uporabi inovativnih likovnih tehnik, kot so praskanka, izrezanka, odtisi, lahko preberemo v utemeljitvi.

Pesniška zbirka Blaža Lukana Fantek in Punčka. Foto: Mladinska knjiga
Pesniška zbirka Blaža Lukana Fantek in Punčka. Foto: Mladinska knjiga

Alenka Sottler je na vprašanje likovne urednice pri Mladinski knjigi Tanje Komadina, kako in če sploh na njeno delo vplivajo sodobne tehnologije, povedala, da računalnika ne uporablja oziroma ga uporablja minimalno. Kot enega izmed vzrokov je navedla, da ji je pri vizualni umetnosti vabljivo ročno delo v kombinaciji z miselnim in da bi se temu težko odpovedala.

Slikanica Obisk z ilustracijami Ane Zavadlav. Foto: Mladinska knjiga
Slikanica Obisk z ilustracijami Ane Zavadlav. Foto: Mladinska knjiga

Leto življenj, ujeto v pesniški zbirki
Nagrajena pesniška zbirka Fantek in punčka pesnika Blaža Lukana (1955), ki jo je ilustrirala Ana Zavadlav, je po mnenju žirije "spomenik, je družina pesmi, v katerih je ujeto leto nekih življenj". Nekatere pesmi so napisane v prostem verzu, druge v rimani formi, pri čemer rime in jezik ves čas ostajajo izvirni, sveži. Drobni lirični utrinki se prepletajo s konkretnimi podobami, dejansko prehaja v abstraktno. Vseskozi sta prisotna igrivost in humor, saj so pesmi duhovite, domislice pa izvirne, je še zapisala žirija, ki ji je predsedoval urednik in pesnik Žiga Kosec.

Izjemne ilustratorske kompozicije
Ana Zavadlav
(1970) pa je prejela nagrado za izvirne ilustracije v slikanici Obisk Gaje Kos. Žirija, ki ji je predsedovala vodja galerije v Vodnikovi domačiji Maša P. Žmitek, je slikanico označila za "čudovito barvno, oblikovno sočno in besedno igrivo". In dodala, da "je celovito zasnovana, umetniško dovršena in jo je - kot vse dobre slikanice - vedno znova mogoče brati tudi le skozi ilustracije. Ilustratorka v izvirnem likovnem slogu in tehniki ustvari izjemne, presenetljive, kompleksne in premišljene kompozicije, v katere z veseljem vstopimo".

Levstikova nagrada je najstarejša povojna založniška nagrada, Mladinska knjiga jo podeljuje od leta 1949. Ob 50. obletnici prve podelitve Levstikovih nagrad so uvedli še nagrado za življenjsko delo; prejemniki dobijo ploščo z imenom pod arkadami pred knjigarno Konzorcij. Plošči letošnjima nagrajencema so odkrili po predstavitvi nagrajencev, nagrade pa bodo podeljene zvečer v Tacnu. Nagrajenca za izvirno leposlovno delo in ilustracije prejmeta vsak po 2000 evrov neto, nagrajenca za življenjsko delo pa vsak po 4000 evrov neto.