Mladinska knjiga je izdala deseto slikanico priljubljene in mednarodno uveljavljene ilustratorke Lile Prap z naslovom Pasji zakaji. Foto: www.emka.si
Mladinska knjiga je izdala deseto slikanico priljubljene in mednarodno uveljavljene ilustratorke Lile Prap z naslovom Pasji zakaji. Foto: www.emka.si
Lila Prap
Slikanice Lile Prap se na različnih izborih literarnih strokovnjakov in bralcev ter v literarnih revijah v tujini uvrščajo med najbolj priljubljena otroška čtiva, tudi v tujini. Foto: Center in Galerija P74
Zakaj so zebre prograste
Pri založbi so se odločili tudi za posebno izdajo slikanice v braillovi pisavi, ki je nastala po uspešnici iz leta 2002 z naslovom Zakaj, tokrat pa nosi naslov Zakaj so zebre progaste. Foto: www.emka.si

Pasji zakaji nadaljujejo zgodbi slikanic Zakaj in Dinozavri, le da so 'opremljeni' z več besedila, kot je to pri avtorici običajno. Lila Prap v novi knjigi na vprašanja podaja tudi resne odgovore, saj bi bili, kot je pojasnila, v nasprotnem primeru starši lahko jezni, otroci pa prikrajšani za prave odgovore.

Prapova je v slikanici Zakaj so zebre progaste, ki je pisana tudi v braillovi pisavi, na koncu knjige dodala še braillovo abecedo za vse, ki bi se želeli naučiti tega znakovnega jezika. Slikanico odlikuje izviren pristop pri oblikovanju posebnega formata, ki omogoča, da se zapis v braillovi pisavi ne poškoduje. V okviru projekta Znakovna knjižnica (Sign Library), ki je del programa EU-ja Vseživljenjsko učenje, je izšla tudi videorazličica slikanice, primerna za gluhe in naglušne.

Liline risanke na Živ Žavu
Prapova je zelo priljubljena tudi na Japonskem, kjer so po njenih slikanicah posneli tudi risanke in, kot je povedala urednica animiranih oddaj za otroke na TV Slovenija Andreja Hafner, bodo te risanke kmalu lahko gledali tudi slovenski otroci. Med drugim jih bodo vključili v program Živ žav, razmišljajo pa tudi o izdaji na DVD-ju. Slovenske risanke je režirala Nana Milčinski, glas pa je Prapovi, ki v risankah nastopa kot animiran lik, posodila igralka Maja Sever.
Slikanice Prapove so izšle v 36 državah na vseh celinah v več kot 200.000 izvodih. Slikanica Zakaj je v Nemčiji doživela sedem ponatisov, na Japonskem so prodali več kot 30.000 izvodov. Ilc meni, da je to v tujini najuspešnejša slovenska knjiga zadnjega desetletja.

Bolj pisani javni prostori
Celjanka Lilijana Praprotnik-Zupančič se je rodila leta 1955. Diplomirala je na ljubljanski Akademiji za arhitekturo in gradbeništvo, od leta 1989 pa deluje kot svobodna umetnica na področju literarnega ter likovnega ustvarjanja. Z ilustracijami je opremila oziroma grafično oblikovala različne tiskovine za slovenske in mednarodne humanitarne organizacije ter kulturne ustanove ali jih opremila z ilustracijami. Lila Prap pa je sodelovala tudi pri projektiranju otroške bolnišnice v Wiesbadnu in pri opremi več javnih prostorov v domačem kraju.

V slovenskih otroških revijah je domišljijo in znanje najmlajših bralcev vznemirjala z ilustracijami, literarnimi prispevki in miselnimi orehi, več kot deset del za otroke pa je objavila tudi v knjižni obliki. Podpisala se je še pod nekaj otroških iger za gledališče, plesno gledališče in radio. Pred kratkim so njene živali oživele tudi na odru ljubljanskega Lutkovnega gledališča.

"Če bi mi kdo prerokoval, da bom pisala in risala za otroke, bi se mu verjetno samo smejala, saj sem študirala arhitekturo. Življenje pa me je očitno zaneslo drugam. Za otroke sem začela delati, ko sem dobila sina. Ob tem, ko sem se igrala z Izidorjem, me je od risanja karikatur za odrasle pot kar sama zanesla v otroški svet," je o sebi in svojem delu povedala Lila Prap.