Unesco je 21. marec za svetovni dan poezije razglasil leta 1999, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotil poezijo kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha. Foto: BoBo
Unesco je 21. marec za svetovni dan poezije razglasil leta 1999, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotil poezijo kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha. Foto: BoBo

Aksinja Kermauner je v slovenski poslanici med drugim poudarila, da ljudje poezijo zdaj potrebujemo bolj kot kdaj koli prej. Ob tem je spomnila na verz Srečka Kosovela, čigar 115. obletnica rojstva je minila v ponedeljek: "Ta strašni čas, neurejeni čas/poplavlja z nemirom iskanje/vse naše, vse naše smeri/lomi in ubija nam sanje."

Popoldne bodo poezijo brali pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani. Foto: BoBo
Popoldne bodo poezijo brali pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani. Foto: BoBo

"Ljudje potrebujemo poezijo zdaj bolj kot kdaj koli prej. Kajti v tem izvotljenem času, lažno naphanem z nesmiselnim gomazenjem, mistični zven poezije zatrese v nas vednost, da je pod brezupnim betonom našega sveta skrito še kaj ..., nekaj ..., za kar je vredno živeti," je zapisala predsednica DSP-ja in pozvala: "Berite. Pazno, premišljeno. Iščite duše."

Poezija je uvod v raznolikost
Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay pa je v svoji poslanici zapisala, da ta literarna zvrst prestavlja edinstveno umetnost, ki nas opominja na izjemno raznolikost jezikov in kultur: "Poezija je prostor srečevanj med individualnim in svetom. Je uvod v raznolikost, dialog in mir. Je pričevalka o univerzalnosti človeškega."

Bralni maraton
V sredo zvečer je začela poezija odmevati v kavarni ljubljanske Drame z izborom pesmi iz ljudske dediščine, opolnoči pa so se ljubitelji poezije preselili v Center za poezijo Tomaža Šalamuna na Cankarjevi, kjer se je začelo letošnje 24-urno branje poezije, katerega pobudnik je s somišljeniki pesnik Dejan Koban. Cilj branja je povezati tako profesionalne in ljubiteljske pesnice in pesnike kot bralce oziroma ljubitelje te vrste umetnosti.
To se je po 8. uri preselilo v Trubarjevo hišo literature na Stritarjevo, od 17. ure do enih ponoči pa se bo pesniški maraton sklenil v lokalu Pritličje na Mestnem trgu. Maratonskega branja se udeležuje okoli 200 nastopajočih, vsak pa ima na voljo pet minut za nastop.

V okoli 70 izbranih kavarnah po vsej Sloveniji je v sklopu pobude Plačaj z verzom tudi letos mogoče pesem zamenjati za kavo ali čaj. Akcija postavlja letos v ospredje vprašanje, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečajo s poezijo. V ta namen raziskovalna družba Valicon v sodelovanju s podjetjem BlackBox izvaja raziskavo, ki bo z uporabo tehnologije EEG razkrila nezavedne možganske procese ob uživanju v izboru poezije podpornika akcije, pesnika Ferija Lainščka.

Poezija je lahko most med osamljenostjo notranjih bojev in skupnim besediščem zunanjega sveta

Borut Škodlar

"Čeprav ni bila ustvarjena zato, da bi kaj lajšala in zdravila, temveč se temu kvečjemu upira in izmika, iz dneva v dan najde mnoge bralce, ki si z njo pomagajo in pravijo, da jim je bolje. Tudi v tem je čudež poezije in njena presežna moč, ki se razumskemu dojemanju izmika," je dejal Lainšček. Zbrane verze bo pobudnik akcije, avstrijsko podjetje Julius Meinl, pretopilo v donacijo, ki bo bolnike z najhujšimi oblikami krvnih rakov podprla pri psihični in fizični rehabilitaciji.

Ob 11. uri DSP v sodelovanju s Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Iris pripravlja pesniški nastop učencev tega centra, ob 17. uri pa v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije ter centrom Iris ob letošnji 70. obletnici smrti Otona Župančiča še pesniško branje pri Prešernovem spomeniku, ki mu bo mogoče prisluhniti tudi na 3. programu Radia Slovenija ‒ programu Ars.

Kosovelu v spomin
Obletnici Kosovelovega rojstva se bo v sklopu današnjega praznika poezije poklonila zasedba Borghesia, ki je na lani izdanem albumu Proti kapitulaciji tudi uglasbila Kosovelovo poezijo. Med 13. in 15. uro bodo vabljeni z vseh vetrov prebirali Kosovelove pesmi pred Mestno hišo. Ob branju bodo odkrili tudi premični spomenik neumnosti, pohlepu in destruktivnosti, ki predstavlja interpretacijo Kosovelove enačbe: "Gnoj je zlato in zlato je gnoj", navezuje pa se tudi na Fontano Marcela Duchampa iz leta 1917.

Audrey Azoulay piše, da je poezija tudi pričevalka o univerzalnosti človeškega. Foto: EPA
Audrey Azoulay piše, da je poezija tudi pričevalka o univerzalnosti človeškega. Foto: EPA

"Žal živimo v časih, ko je zlata WC-školjka postala vrednota v krasnem novem svetu in merilo poslovnega 'uspeha'. Socialne neenakosti se povečujejo in bogati so še bogatejši, revni še revnejši. Politika, kapital in mediji pridno skrbijo za čim večje neravnovesje," so ob dogodku zapisali pri Borghesii.

Kovček, poln pesniških zbirk, ki bo ves dan potoval s podporniki poezije, bo ob 19. uri v lokalu Pritličje prevzel predstojnik Centra za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Borut Škodlar, ki je ob današnjemu dnevu presodil: "Poezija je lahko most med osamljenostjo notranjih bojev in skupnim besediščem zunanjega sveta."

Andrej Ilc, vodja uredništva leposlovja pri Mladinski knjigi, pravi, da poezija trenutno "miruje in čaka na svojo priložnost". Prepričan je, da so vrhunski pesniki za neko državo ravno tako neprecenljivo pomembni kot vrhunski zdravniki in bi torej morali uživati podoben ugled in status.