Charlotte Bronte (1816-1855) je najbolj poznana po romanu Jane Eyre iz leta 1847. Tukaj na posnetku, ki je nastal v letu pred smrtjo. Foto: Wikipedia
Charlotte Bronte (1816-1855) je najbolj poznana po romanu Jane Eyre iz leta 1847. Tukaj na posnetku, ki je nastal v letu pred smrtjo. Foto: Wikipedia
Sestre Bronte
Sestre Bronte na portretu, ki ga je ustvaril njihov brat Branwell. Foto: Wikipedia

Poznavalka družine Bronte Juliet Barker meni, da gre za izjemno najdbo. Rokopise in knjigo si za 200 tisoč funtov prizadeva odkupiti Družba Bronte.

Najdena pesem in kratka zgodba sta bili skriti v biografijo pesnika Henryja Kirka Whita. Ta biografska knjiga pa je bila v lasti Charlottine matere, Marie Bronte.

Knjiga Roberta Southeyja, naslovljena The Remains of Henry Kirke White, je bila med materinimi predmet, ki jim jih je uspelo rešiti po brodolomu ladje ob obali Devonshira leta 1812, in še danes so na njej vidne sledi soli. Poleg rokopisov so bili v njej shranjeni zapisi članov družine Bronte in povzetek zgodbe, ki jo podpisuje Arthur Bell Nicholls, Charlottin mož.

Avtentičnost ni pod vprašajem
"V današnjem času je najdba neobjavljenih rokopisov prava redkost. Da naletiš na rokopis, kot je ta, za katerega nihče ni vedel, da obstaja, je naravnost izjemno," je povedala Barkerjeva in dodala, da avtentičnost rokopisov ni pod vprašajem.

Zgodba, ki je postavljena v leto 1833, je satirični opis življenja v Haworthu. V njej nastopa Lord Charles. Nedokončana pesem pa opisuje fantazijski svet Angrio, o katerem je Charlotte v otroštvu sanjala skupaj z bratom Branwellom.

Sestrska triperesna deteljica
Vse tri sestre so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj. Viharni vrh (Emily Bronte) in Jane Eyre (Charlotte Bronte) sta se uvrstila v kanon britanske književnosti, priljubljen je postal tudi roman Anne Bronte Gospa s Pustega brega.

V Muzeju Bronte si obetajo, da bodo Charlottina neobjavljena rokopisa lahko razstavili že prihodnje leto, ko bo minilo 200 let od njenega rojstva.