Osrednji del srečanja je posvečen literarnim besedilom, ki so prispela na literarni natečaj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Foto:
Osrednji del srečanja je posvečen literarnim besedilom, ki so prispela na literarni natečaj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Foto:

Srečanje manjšinskih avtorjev prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti več kot tri desetletja z namenom spodbujanja in nagovarjanja avtorjev, da pri svoji dejavnosti vztrajajo še naprej. Čeprav postaja pomen multikulturnosti v zadnjih letih vse večji in kljub zavedanju, da prepletanje različnih kultur bogati družbo, manjšinskim avtorjem, ki pišejo v maternem jeziku, pri nas še vedno ni lahko, so prepričani v skladu.
Poezija in proza v petih jezikih
V ta namen je JSKD organiziral natečaj, literarnim besedilom, ki so prispela nanj, pa je namenjen tudi osrednji del srečanja. Pravzaprav je namenjen predvsem 15 delom, ki jih je med 40 prispevki izbrala žirija v sestavi Đurđa Strsoglavec, Jure Potokar, Irena Prosenc Šegula in Dragica Breskvar. Poezija in proza 15 avtorjev in avtoric v petih jezikih bosta objavljeni v reviji Paralele. Ob teh so objavljeni še posamezne uspele pesmi in prozni odlomki njihovih sopotnikov in sopotnic ter za spodbudo po ena pesem nekaterih prvič sodelujočih avtorjev.

Podrobnejši program srečanja najdete tukaj.

Po podatkih JSKD-ja naj bi bilo v Sloveniji manjšinskih pesnikov in pisateljev v Sloveniji približno 100, vendar so tudi tisti že uveljavljeni v neenakopravnem položaju s slovenskimi pisci predvsem glede štipendij in subvencij. Lahko pa po novem postanejo člani Društva slovenskih pisateljev.