Pisateljici in pesnici se bo na branju, ki se bo zavleklo v noč, pridružilo več slovenskih literatov. Foto: BoBo
Pisateljici in pesnici se bo na branju, ki se bo zavleklo v noč, pridružilo več slovenskih literatov. Foto: BoBo

Literaturo Maje Haderlap bodo poleg avtorice prebirali še Matej Bogataj, Lidija Dimkovska, Eva Kraševec, Meta Kušar, Lela B. Njatin, Tanja Petrič, Ivo Svetina in Štefan Vevar. Na DSP-ju s tem nadaljujejo cikel maratonskih branj, ki so ga so začeli lani: najprej so prebirali dela Borisa A. Novaka, zatem pa literaturo Andreja Brvarja, Aleša Štegra, Jasmina B. Freliha in Lidije Dimkovske.

Od poezije do proze
Maja Haderlap je po doktoratu iz teatrologije poldrugo desetletje dramaturško vodila celovško Mestno gledališče in predavala na univerzi v Celovcu. Več let je tudi sourejala slovensko literarno revijo Mladje. Njeno poezijo lahko prebiramo v zbirkah Žalik pesmi (1983), Bajalice (1987), obsežen izbor Pesmi Gedichte Poems (1998), v katerem se prvič pojavijo tudi pesmi, ki jih je napisala v nemščini, ter zbirko Langer transit (2014) v nemškem jeziku, ki je nedolgo nazaj izšla v slovenskem prevodu (Dolgo prehajanje, 2016).

Več pomembnih literarnih nagrad ji je prinesel roman Angel pozabe, ki je v izvirniku pod naslovom Engel des Vergessens izšel leta 2011, v slovenščini pa 2013. Za delo je med drugim prejela nagrado Ingeborg Bachmann.