Bob Dylan je prvi Američan, ki je prejel Nobelovo nagrado za književnost po Toni Morrison, ki jo je prejela leta 1993. Foto: EPA
Bob Dylan je prvi Američan, ki je prejel Nobelovo nagrado za književnost po Toni Morrison, ki jo je prejela leta 1993. Foto: EPA

letošnjemu nobelovcu za književnost Bobu Dylanu.

S 30-urnim bralnim maratonom se bodo Dylanu poklonili s petka na soboto na dunajski Ljudski univerzi Hietzing. Po besedah rektorja univerze Roberta Streibla je nobelovec izrazil željo, da se dogodka anonimno udeleži.

Branje v sklopih po 20 minut bodo začeli v petek ob 9. uri in končali v soboto ob 15. uri, maraton pa bo mogoče spremljati v živo na spletu na tej povezavi.


Bardova besedila in besedila o bardu

Knjižni sejem Buch Wien, ki od 10. do 13. novembra poteka v avstrijski prestolnici, je letos za eno izmed svojih tem izbral Dylana. V okviru tega bodo na univerzi brali njegova besedila, pa tudi tista, ki govorijo o njem.

"Ker njegov opus zajema največ besedila pesmi, se bodo najprej posvetili nemški izdaji njegove biografije in tako dobili vpogled v umetnikovo življenje. Nato bodo predstavljena njegova besedila v angleščini in nemščini skupaj z njihovo interpretacijo," so zapisali organizatorji.

Sicer pa imamo tudi v slovenščini na voljo več Dylanovih del, med njimi tudi zbirki pesmi, in sicer Ni še mrak v prevodu Mateja Krajnca in Za zmeraj mlad v prevodu Jureta Potokarja.

Udeležencem maratona v "dylanovskih" opravah bo univerza podarila bon za 100 evrov za različna izobraževanja pod njeno streho. Eden izmed udeležencev bo prejel tudi sveženj zgoščenk The 1966 Live Recordings, ki bo izšel 11. novembra.