Kranjska knjižnica je zvezo, ki podeljuje nagrado na dve leti, prepričala s projektom Modro brati in kramljati. Foto: Bobo
Kranjska knjižnica je zvezo, ki podeljuje nagrado na dve leti, prepričala s projektom Modro brati in kramljati. Foto: Bobo

Projekt obsega organiziranje in vodenje srečanj bralnih skupin, ki so namenjene starejšim, slepim in slabovidnim in osebam z motnjami branja. V 15 bralnih skupinah, ki jih vodijo knjižničarji in usposobljeni prostovoljci, spodbujajo kulturo branja, z vodenimi pogovori razvijajo kritično vrednotenje literarnih del in medgeneracijsko sodelovanje.
Od zapisane zgodbe do filma
V projekt, ki ga vodi višja knjižničarka Damjana Mustar, so vključili domove za starejše občane na območju treh knjižnic, ki jih pokriva kranjska knjižnica, to so Kranj, Naklo in Preddvor. Tam pripravljajo redna tedenska bralna srečanja za starejše nad 80 let. Prav tako organizirajo bralna srečanja za vse starejše od 60 let. Vsebinsko knjige zajemajo tematiko iz časa njihove mladosti in polpretekle zgodovine.
Pogovore obogatijo s predmeti in drugim knjižnim gradivom. Srečanja pospremijo tudi s projekcijami kratkih odlomkov iz filmov in glasbo. Nagrado Mednarodne zveze za pismenost podeljujejo na dve leti.