Na fotografiji je zapisano:
Na fotografiji je zapisano: "Hvala za pričevanje - verjamemo vam. Nič več gaslightinga." Foto: EPA

Iskanje te besede se je na merriam-webster.com v letu 2022 povečalo za 1740 odstotkov v primerjavi z letom prej, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

A zgodilo se je tudi nekaj drugega. Niti enega sprecifičnega dogodka ni bilo, ki bi povzročil večji porast radovednosti, kot se običajno zgodi ob izbrani besedi leta. Med ostalimi nominirankami za besedo leta sta bili denimo omikron in oligarh, ki se navezujeta neposredno na epidemiološko krizo in vojno v Ukrajini.

"To je beseda, ki se je tako hitro razširila v angleškem jeziku, zlasti v zadnjih štirih letih, da je bila pravzaprav presenečenje zame in za mnoge od nas," je za AP povedal Peter Sokolowski, glavni urednik Merriam-Websterja. "To je bila beseda, ki so jo mnogi iskali prav vsak dan v letu," je dejal.

V širšem smislu slovar besedo opredeljuje takole: "Dejanje ali praksa hudega zavajanja nekoga, zlasti v lastno korist." Lahko se zgodi med romantičnimi partnerji, v širši družinski celici in med prijatelji, opisujejo na AP-ju. Lahko je korporativna taktika ali način zavajanja javnosti. Obstaja tudi "medicinska različica", ko zdravstveni delavec zavrne pacientove simptome ali bolezen kot "vse je v vaši glavi".

Sorodna novica Izbiramo besedo leta 2022: pošljite svoje predloge

Beseda je oživela pred več kot 80 leti z delom Gas Light, igro dramatika Patricka Hamiltona iz leta 1938. V 40. letih prejšnjega stoletja sta nastali dve filmski priredbi. V eni sta nastopila Ingrid Bergman kot Paula Alquist in Charles Boyer kot Gregory Anton. Po burni romanci se poročita in izkaže se, da je Gregory najboljši "gasligher". Med drugim vztraja, da so njene pritožbe nad nenehnim zatemnitvijo plinskih luči v njuni londonski mestni hiši plod njenega vznemirjenega uma.

Izraz gaslighting so kasneje uporabili strokovnjaki za duševno zdravje za klinični opis oblike dolgotrajnega prisilnega nadzora v odnosih, ki jih prežema zloraba.

Merriam-Webster, ki na svojem spletnem mestu zabeleži 100 milijonov ogledov strani na mesec, svojo besedo leta izbere izključno na podlagi podatkov. Sokolowski in njegova ekipa so izločili zimzelene besede, ki so jih uporabniki najpogosteje iskali, da bi ocenili, katera beseda je v preteklem letu prejela največji val pozornosti.

Ob tem ni pomembno, zakaj ljudje iščejo besede, ali je to po želji po hitrem preverjanju črkovanja in definicije ali so za tem druge motivacije. Nekateri so morda preprosto želeli vedeti, ali se beseda piše skupaj ali narazen, še poudarjajo na AP-ju.

Tudi ZRC SAZU že sedmo leto izbira besedo leta, pri akciji pa spet sodelujemo tudi na MMC-ju. Beseda leta 2022 bo znana na začetku januarja, vse pa začenjamo z naborom besed finalistk, pri katerem lahko sodelujete tudi vi. Posredujete nam jih lahko kot komentar na družbenih omrežjih, na katerih ima ZRC SAZU svoje račune (na Facebooku, Twitterju in Instagramu), ali jih pošljete po e-pošti na e-naslov beseda.leta@zrc-sazu.si.