Pesmi Uršljanke Nine Kremžar so prepričale
Pesmi Uršljanke Nine Kremžar so prepričale "z raznolikimi pristopi (vstopi/izstopi) k pesemski materiji kot celoti oblike in sporočila, ki se izraža na ozadju neke točno izražene jezikovne nedoločenosti odprtega besedila. Foto: JSKD
Suha južina
Program so s svojimi interpretacijami dopolnile glasbena zasedba Suha južina (na fotografiji) in plesalke Studia za sodobni ples. Foto: JSKD
Urška
Uršljanske pesmi v interpretaciji slovenjegraških gimnazijcev. Foto: JSKD
Katarina Gomboc
Lanska uršljanka Katarina Gomboc na prdstavitvi svoje knjige. Foto: JSKD

Glavnega selektorja festivala, pesnika, prevajalca in urednika Primoža Čučnika, ki je izbral pet finalistov festivala, so najbolj pritegnile pesmi pod šifro Lavanda avtorice Nine Kremžar, ki piše tudi prozo. Kot je dejal ob sklepu festivala, so ga pesmi prepričale z raznolikimi pristopi k pesemski materiji kot celoti oblike in sporočila, ki se izraža na ozadju neke točno izražene jezikovne nedoločenosti odprtega besedila. Zato so se mu zdele obetaven in včasih že kar zaključen material za bodočo knjigo.

Na mednarodno gostovanje na Češko
Kot je dejala Nina Kremžar, je naziva Uršljanka 2018 zelo vesela. Pomeni ji veliko, zelo je počaščena, zaveda pa se, da se bo morala v prihodnjem letu dni potruditi, a je ne skrbi. Kot zmagovalki festivala ji bo namreč Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki je organizator festivala, v letu 2019 izdal knjižni prvenec, del nagrade pa je tudi povabilo na mednarodno gostovanje na Češko, na literarni festival Ob robu.

Zgodbe jezika, plesa, glasbe in potovanj
25-letna Nina Kremžar je na ljubljanski filozofski fakulteti diplomirala iz anglistike in japonologije, letos pa zaključuje magistrski študij anglistike in primerjalne književnosti. Od nekdaj so jo navduševale zgodbe, ki jih išče v jeziku, branju, potovanjih, plesu, glasbi in umetnosti sploh.

Letos se je za naslov potegovalo 87 avtorjev, poleg Kremžarjeve pa so bili finalisti še Melanija Grahovac iz Škofje vasi, Slovenjgradčan Jaka Šoster, Tea Plesničar iz Nove Gorice in Aljoša Toplak iz Markovcev. Njihovim besedilom je bilo mogoče prisluhniti na petkovi multimedijsko zastavljeni prireditvi v kulturnem domu z naslovom Krhek si, in to ti daje moč. Besedila finalistov so interpretirali dijaki Gimnazije Slovenj Gradec, pod režijo in dramaturgijo se je podpisala Tea Kovše, program pa so s svojimi interpretacijami dopolnile glasbena zasedba Suha južina in plesalske Studia za sodobni ples.

Najboljša protestna pesem je Sprememba grba
Ob tej priložnosti so predstavili tudi zmagovalko letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2018. S pesmijo z naslovom Sprememba grba, proteusno-repati sonet, si je feferon prislužila avtorica Jana Kolarič, za predstavitev na festivalu pa jo je uglasbila in aranžirala domačinka Dunja Vrhovnik.

Že v dopoldanskih urah so finalisti sodelovali na literarnih matinejah po mestu, organizatorji pa so pripravili tudi pogovor z letošnjo gostjo festivala, 29-letno luksemburško pisateljico Noro Wagener, ki se je z branjem svoje proze predstavila tudi na večerni prireditvi.

Festival, ki je imel dobi po motivu iz slovenske literarne dediščine, pa tudi po Uršlji gori, pogostem motivu s festivalom v preteklosti močno povezanega slikarja Karla Pečka, se bo v koroškem mestu
zaključil danes z literarno delavnico pod vodstvom selektorja festivala.

Pokaži svoje ustvarjanje!
Festival mladim med 15. in 30. letom starosti ponuja priložnost, da se izkažejo s svojim literarnim pisanjem, dobijo kakšen nasvet in z dvojno selekcijo – na regijski in državni ravni – pridejo do svoje knjige, pravi odgovorna urednica revije Mentor in samostojna svetovalka javnega sklada za literaturo Barbara Rigler. Natečaj mladim tudi ponuja, da svojim vrstnikom pokažejo svoje ustvarjanje. Vsi, ki pridejo do finalnega večera, so za nas zmagovalci, je še dodala. Na Festivalu mlade literature Urška, ki ga organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD), je v 16 letih sodelovalo okoli 1600 mladih avtorjev, starih 15 let in več.

Na slovenjgraškem festivalu mlade literature
Na slovenjgraškem festivalu mlade literature