Pesnitev – in zdaj tudi radijska igra – se v hudomušnem slogu pomorske dogodivščine dotakne tako vprašanja onesnaževanja okolja kot aktualne problematike beguncev in z njo povezanega vsesplošnega pomanjkanja sočutja. Foto: Žiga Živulovć jr. / BOBO
Pesnitev – in zdaj tudi radijska igra – se v hudomušnem slogu pomorske dogodivščine dotakne tako vprašanja onesnaževanja okolja kot aktualne problematike beguncev in z njo povezanega vsesplošnega pomanjkanja sočutja. Foto: Žiga Živulovć jr. / BOBO

Na Prvem programu Radia Slovenija bo v nedeljo ob 8.05 premiera pustolovske radijske igre po knjigi Saše Pavček Rumi in kapitan. Igralka in pesnica je svojo lastno literarno predlogo za radijske valove priredila tako, da dogajanju iz knjige nič ne manjka.

Pesnitev Rumi in kapitan Saše Pavček z ilustracijami Ejti Štih je leta 2018 izšla pri založbi Miš in bila nato nominirana za nagrado desetnica za najboljše mladinsko literarno besedilo zadnjih treh let. Lik kapitana Adrijana je stroka pohvalila kot "redek primer svetlega očetovskega lika v sodobni mladinski literaturi".

Protagonistka zgodbe, psička Rumi, je pogumna psička, ki se poda na plovbo z upokojenim ekonomistom Adrijanom, ki se izkaže za trmastega in malce lenega kapitana. Resnična vodja njune plovbe je tako Rumi: na poti z obale reši vojni siroti in pomaga pri čiščenju odpadne plastike iz morja. Saša Pavček v njej vidi "junakinjo današnjega časa": "zmore rešiti življenja vojnih žrtev, očistiti Zemljo in širiti ljubezen. Rumi je tudi nosilka važnega sporočila za deklice, da niso šibke in nemočne, marveč, da se lahko z voljo in vztrajanjem naučijo mnogih veščin. S pametjo in ljubečo naklonjenostjo pozitivno delujejo na ljudi, ki bi lahko bili nasilni. Predvsem pa, da nikoli ne izgubijo vere vase in samospoštovanja."

Rumi je v radijski igri igrala Patrizia Jurinčič Finžgar, ki ji je bilo "vstopanje v Rumijine tačke", kot se je izrazila, v veliko veselje. "Saša je napisala rahločutno in navdihujočo zgodbo, ki prav gotovo ni namenjena le otroškim ušesom, ampak si želim, da bi ponudila iztočnico za razmislek o sočutju, ljubečnosti, pogumu tudi pri odraslem poslušalcu. Rumi je nekakšna poosebitev vseh teh vrlin in od nje se lahko veliko naučimo. Z igralskega stališča so mi take priložnosti, kjer se lahko posvetim v enaki meri govoru in petju, najbolj ljube in dragocene. Skladatelj Jerko Novak je namreč Sašino besedilo obogatil s čudovitimi songi, ki so vse prej kot enostavne otroške melodije: so polnokrvni songi, ki so mi bili v zelo dobrodošel igralski in pevski izziv."

Rumi je navsezadnje anagram od Muri, prav pa je tudi, da se svet mačk z zgodbami o mačku Muriju uravnovesi z dogodivščinami psičke Rumi.

Jerko Novak, skladatelj

Uroš Smolej, ki se je preizkusil v vlogi Galeba izvidnika, ima na otroške radijske igre svoje mladosti lepe spomine, saj so v njem "zanetile interes do igralskega poklica". "Tako se dandanes z vso odgovornostjo in veseljem lotevam tovrstnih snemanj. Verjamem, da se bo našel mladi poslušalec, na katerega bo zgodba, junaki, glasba, naši glasovi, svet, ki ga uprizarjamo, lahko ravno tako vplival nanj in ga ne pustil ravnodušnega. Avtorica, režiser, skladatelj in celotna igralska ekipa smo se ob oživljanju živalskih rim zabavali in posneli lepo pustolovsko zgodbo, ki nosi tudi plemenito sporočilo."

Režijo radijske igre je prevzel Alen Jelen; največji izziv sta bila veliko število igralcev in zavezujoča verzna oblika, pri čemer je treba krmariti med ritmom, metrumom in interpretacijo, še posebej veliko dela pa je bilo z glasbenim in petim delom.

Skladatelj Jerko Novak je uglasbil lepo število verzov in korepetiral z igralci, zato so si glavne vloge delili dobri pevci. Rumi je bila torej Patrizia Jurinčič Finžgar, Kapitan Janez Škof, Galeb izvidnik Uroš Smolej, Maček Juzdahir Klemen Slakonja, Poglavar piratov Primož Pirnat, mačka Aba pa kar avtorica Saša Pavček. Za tonsko podobo je skrbel tonski mojster Matjaž Miklič, za glasbeno oblikovanje pa Darja Hlavka Godina. Dramaturginja je bila Vilma Štritof.