Še posebej aktualna je zgodba basni Muten muzikant – murnček ni več prikazan kot
Še posebej aktualna je zgodba basni Muten muzikant – murnček ni več prikazan kot "lena različica mravlje", ampak kot posameznik, ki veliko prispeva na drugačen način. Foto: Forum Ljubljana

Pod skupnim naslovom Ta ljudske v stripu so tokrat v naboru Muren muzikant v stripovski preobleki Maje Kastelic, Štirje godci v avtorstvu Gašperja Rusa in Lovska sreča Igorja Šinkovca.

Zgodbe pojasnjujejo svet, v katerem živimo
Zbirka Ta ljudske v stripu predstavlja poklon slovenskemu ljudskemu slovstvu in tradicionalni zakladnici pripovedništva, je iz uredništva Stripburgerja sporočila Tanja Skale. "Svet si tako otroci kot odrasli namreč najlažje razlagamo prav s pomočjo zgodb in ljudske pravljice v svojem jedru skrivajo številne pomenske plasti, nauke in modrosti o ljudeh, življenju in svetu, ki jih vedno znova delajo aktualne. V sodobni in privlačni stripovski preobleki pa so bolj ali manj že znane zgodbe prikazane iz malo drugačnega zornega kota, s čimer dobivajo nove poudarke in ravni branja ter tako na zabaven in poučen način nagovarjajo nove generacije bralcev."

Vsaka knjižica ima drugega avtorja
Prav tako si po njenih besedah pri Stripburgerju želijo s serijo "spodbujati in razvijati izvirno in kakovostno stripovsko produkcijo za otroke ter njeno avtorsko raznolikost". K sodelovanju in vsebinski zasnovi nove trojice knjižic tako vsakokrat povabijo tri nove avtorje s področja stripa in ilustracije. Ti nato zgodbe po svoje predelajo, nadgradijo in posodobijo v jeziku in duhu današnjega časa, s prenosom v nov žanr pa jim vdihnejo še svojstveno avtorsko poetiko, je pojasnila Tanja Skale.

Murnček pojasni vlogo umetnika v družbi
Pred kratkim je izšla sveža trojica Ta ljudskih v stripu. Maja Kastelic je v stripu Muren muzikant ali kako so mravlje vzljubile umetnost nauk basni o tem, da kdor ne dela, naj ne je, predrugačila nekoliko po svoje ter delovnim in pridnim mravljicam pokazala, da tudi murni umetniki lahko veliko naredijo za skupno dobro, so zapisali pri Stripburgerju.

Gotovo ste že slišali modrost, da
Gotovo ste že slišali modrost, da "skoraj" še nihče ni ujel zajca – drugače povedano: dneva ne gre hvaliti pred večerom. Foto: Forum Ljubljana

Gašper Rus je narisal strip po znani pravljici Štirje godci, katere nauk je, da je treba biti hvaležen za še tako neznaten dar, pa čeprav je to le orehova vejica, ki je lahko v resnici dragocenejša, kot se zdi. Igor Šinkovec pa je upodobil pravljico o lovcu in zajcu, ki bralcu duhovito pokaže, da je Lovska sreča, kot je stripu naslov, še kako opoteča in da skoraj še nihče ni zajca ujel.

Zbirka vztrajno raste
Izdajanje stripovskih knjižic po motivih slovenskih ljudskih pripovedk so sicer začeli že leta 2014 s trojico stripov, ki so izšli pod skupnim naslovom Zverinice iz Rezije v stripu (David Krančan: Grdina, Kaja Avberšek: Leteča lesica, Andrej Štular: Bežimo, svet se podira!). Avtorji so tedaj črpali zgodbe in navdih iz priljubljene zbirke rezijanskih pravljic Zverinice iz Rezije etnologa Milka Matičetovega.

Ker je bil odziv bralcev zelo dober, so se pri Stripburgerju odločili nadaljevati projekt, k sodelovanju pa povabili tri nove stripovske avtorje. "Ti so si izbrali vsak svojo zgodbo iz širše zakladnice slovenskega ljudskega slovstva (Tanja Komadina: Zakaj se psi vohajo?; Matej Lavrenčič: Prevzetna opica; miha ha: Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš, 2017). Ker izbrane pripovedke niso bile vezane na neko dotično pokrajino, so nato knjižicam dali nov skupni nadnaslov Ta ljudske v stripu," je pojasnila Tanja Skale.

Pravljica Štirje nas uči, da človek ne sme nikdar prezirati niti najmanjšega daru. Tisti godec, ki je bil hvaležen za skromen dar vejice, je bil na koncu obdarjen z zlatimi orehi. Foto: Forum Ljubljana
Pravljica Štirje nas uči, da človek ne sme nikdar prezirati niti najmanjšega daru. Tisti godec, ki je bil hvaležen za skromen dar vejice, je bil na koncu obdarjen z zlatimi orehi. Foto: Forum Ljubljana

Da so ljudske pravljice s svojo zimzeleno sporočilnostjo, jasno strukturo in sporočilno močjo hvaležen in privlačen material za ustripljanje, pa po njenih besedah dokazujeta še dve Stripburgerjevi izdaji – Pijani zajec (2015) Davida Krančana in Medved Andreja Štularja.

Tanja Skale je opomnila, da so knjižice v seriji enotne tudi po majhnem, priročnem kvadratnem formatu, trdih platnicah, preglednem oblikovanju in rabi velikih tiskanih črk: "S tem smo jih želeli čim bolj približati otrokom, ki šele začenjajo odkrivati svet branja, spoznajo pa se tudi s temeljnimi zakonitostmi stripovske govorice. Stripi so pri otrocih priljubljeni namreč prav zaradi kombinacije besed in podob, ki skupaj pripovedujejo zgodbo." Serijo nameravajo nadaljevati, njeni privrženci pa lahko novo trojico knjig predvidoma pričakujejo leta 2023.