Foto: Radio Capodistria
Foto: Radio Capodistria

Vse do 28. novembra je napovedanih več kot 40 različnih festivalskih dogodkov, kot so predstavitve knjig, pogovori in razstave. Javnosti se bo predstavilo več kot 250 založnikov, med več kot 50 gosti pa bodo tudi slovenski avtorji.

Uvod v desetdnevni knjižni festival so zaupali beograjskemu založniku in pisatelju Ivanu Čoloviću, ki je ustanovitelj in urednik znamenite založbe XX vek. Na puljskem sejmu bo praznoval 50 let založbe s predstavitvijo zbornika Pol stoletja XX veka, so napovedali organizatorji.

Kot so poudarili, so letošnji sejem posvetili nedavno umrlemu istrskemu pesniku Dragu Orliću. Med prvimi festivalskimi dogodki bo tudi predstavitev njegove posthumne pesniške zbirke Arabeska.

Odprtje Stojkove razstave Naša jeza je brezmejna

V soboto bodo v okviru dogodka Ljubljana bere predstavili knjigo priznanega slovenskega fotografa in urednika Mladine Toneta Stojka Naša jeza je brezmejna: Demonstracije 1968–2020. Poleg Stojka, ki je znan kot redni spremljevalec protestov, bosta o knjigi govorila tudi slovenska avtorja Goran Vojnović in Boris A. Novak. Po predstavitvi knjige bodo v mestni galeriji odprli tudi Stojkovo razstavo fotografij Naša jeza je brezmejna, so napovedali na spletni strani festivala.

Pesnik, dramatik in prevajalec Novak bo obenem tudi gost rednega festivalskega programa Zajtrk z avtorjem v ponedeljek, medtem ko bo v torek gost filozof Mladen Dolar. Na spletni strani festivala so med drugim objavili Dolarjev prispevek o Stojkovi knjigi in razstavi pod naslovom Počakajmo z revolucijo, dokler ne pride Tone Stojko.

V fokusu letošnjega festivala ljubezen

Na nedeljskem dogodku Slovenski vrt ljubezni bo slovenska avtorica, prevajalka in kritičarka Gabriela Babnik govorila o svoji knjigi Intimno, ki je prevedena v hrvaščino.

Gosti festivala bodo večinoma hrvaški avtorji. Iz tujine poleg slovenskih avtorjev prihajata še zelo prevajana ukrajinska književnica Sofija Andruhovič in nagrajenka Evropske unije za književnost, nemška avtorica Laura Freudenhaler. Gostili bodo tudi beograjskega igralca Sergeja Trifunovića, ki je objavil avtobiografsko delo, o njegovi knjigi pa bo govoril tudi Goran Vojnović.

40 let od smrti Miroslave Krleže

Na festivalu bodo zaznamovali tudi 40. obletnico smrti enega največjih hrvaških književnikov Miroslava Krleže. Prav tako so napovedali predstavitev zbornika Dvesto let Dostojevskega.

Obiskovalci bodo izmed 30 ponujenih naslovov lahko izbirali najboljšo knjigo hrvaških avtorjev, ki bo prejela festivalsko nagrado Knjiga za vedno (Libar za vajk).

Organizatorji so se odločili, da bo za spremljanje festivalskih dogodkov v živo potrebno covidno potrdilo, medtem ko za vstop v sejemski prostor to ne bo potrebno. Obiskovalci morajo nositi zaščitne maske in spoštovati varnostno razdaljo. Obenem bodo organizatorji zagotovili neposredni prenos vseh dogodkov na spletu – na svoji spletni strani in Facebooku.