Jane Austen. Foto: Wikipedia
Jane Austen. Foto: Wikipedia

Cheffins Auctioneers so ga odkupili iz zapuščine anonimnega prebivalca Cambridgea, ki ga je kupil leta 2000, poroča britanski The Guardian.

Pismo, napisano čez štiri strani, bo razstavljeno v stalnem muzeju Jane Austen v Chawtonu, mestu, kjer je živela in pisala približno osem let svojega življenja. Umestili so ga na razstavo, ki se odpira 22. marca in raziskuje ter predstavlja njen odnos s sestro.

Mojstrica romantičnega romana z začetka 19. stoletja je napisala pismo iz Steventona, takratnega družinskega doma, svoji sestri Cassandri, ki je proti koncu oktobra 1798 bivala pri njunem starejšem bratu Edwardu Austenu Knightu v parku Godmersham v Kentu. Bilo je napisano dan po vrnitvi Austen iz Kenta, kjer je s starši in Cassandro preživela dva meseca na obisku pri Edwardu in njegovi družini.

Sorodna novica Kakšno vlogo je imela družina Jane Austen v boju za odpravo suženjstva?

V času pisma je bila njuna mati bolna, zato je Austen skrbela za gospodinjstvo. V pismu s "posmehljivo samopomembnostjo piše o svojih novih odgovornostih," piše Guadian. "Res sem zelo velika oseba. S seboj nosim ključe omare z vini in že dvakrat, odkar sem začela pisati to pismo, sem morala predajati naročila v kuhinjo. Naša večerja je bila včeraj zelo dobra in piščanec je bil popolnoma mehak; zato mi ne bo treba zaradi tega odpustiti varuške …"

Austen tudi pove svoji sestri, da čistilka odhaja delat drugam in da se nova služabnica "loteva čiščenja". "Ni videti, kot da bi bilo lahko kar koli, česar se je kdaj dotaknila, čisto, toda kdo ve?" zapiše.

Avtorica pripoveduje Cassandri tudi o lokalnih zadevah, denimo to, da so "gospe Hall iz Sherbourna včeraj prinesli v posteljo mrtvega otroka."

Avtorica tudi našteva opravke, ki jih je odkljukala, vključno z nakupom japonskega črnila, in svoje načrte, da "začne delati klobuk", od katerega so, kot zapiše, "odvisni njeni glavni upi na srečo".

Sorodna novica Pismo Jane Austen, v katerem kritizira roman svoje sodobnice, gre na dražbo

Muzej v Chawtonu, kjer bo pismo razstavljeno, ga je pridobil prek sheme Acceptance in Lieu, ki jo upravlja Arts Council (umetniški svet), s katerimi se pogajajo za poravnavo 140.000 funtov davka. Shema omogoča tistim, ki imajo račun za davek na dediščino ali eno od njegovih prejšnjih oblik, da plačajo ta znesek s prenosom pomembnih kulturnih, znanstvenih ali zgodovinskih predmetov in arhivov v last države.

Jane Austen, ki danes velja za eno najodličnejših angleških romanopisk, v času življenja ni bila javno priznana kot pisateljica, saj je skladno s takratno prakso avtoric objavljala anonimno. Rodila se je leta 1775 v Steventonu v grofiji Hampshire kot hči pastorja. Leta 1787 je začela pisati kratke novele, verze in osnutke iger. Njeno prvo resnejše besedilo je kratki roman v pismih Lady Susan, sicer pa so danes najbolj znani predvsem romani Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost ter Emma. Umrla je leta 1817 v Winchestru in je pokopana v tamkajšnji katedrali.