"Lep praznik imamo Slovenci, da lepšega ne bi mogli imeti – praznik besede. In to ne katere koli besede, slovenske besede. Milozvočne besede, ki so jo naši predniki skrbno negovali in jo prenašali iz roda v rod," je še poudarila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch na proslavi, ki sta jo organizirali Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava.

France Prešeren Foto: BoBo
France Prešeren Foto: BoBo

Porabski Slovenci, ki se jim podobno kot drugim narodnim manjšinam dogaja asimilacija, materna beseda in kulturno izročilo pa izginjata, so ga tudi tokrat proslavili z močnim čustvenim nabojem, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček. Nastopili so učenci dvojezične osnovne šole Števanovci, dijaki monoštrske gimnazije Svetega Gotarda in člani kulturnih skupin Zveze Slovencev na Madžarskem.

"Slovenski jezik se je ohranil, čeprav smo dolga stoletja živeli znotraj velikih držav, kjer so bili drugi jeziki bolj prestižni, bolj pomembni," je dejala in Porabske Slovence pozvala, naj se na letošnjem madžarskem popisu prebivalstva "samozavestno in upravičeno ponosno" izrečejo za Slovence.

Poudarila je "pomembnega Slovenca in duhovnika Janoša Küharja, ki je skoraj pol stoletja v Porabju ohranjal in spodbujal slovensko narodno zavest," so ob tem sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Proslave so se udeležili številni predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem kot tudi predstavniki kulturnega in političnega življenja obeh držav. Med njimi so bili zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Kiss Köleš, župana Monoštra in Murske Sobote, slovenski veleposlanik v Budimpešti Marjan Cencen in državni podsekretar na madžarskem uradu za narodnosti Zoltan Fürjes.

Z današnje proslave v Monoštru. Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Z današnje proslave v Monoštru. Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Fürjes je med drugim poudaril, da bodo naredili vse za ohranitev vseh narodov na Madžarskem, tudi slovenske narodne skupnosti, ki je številčno najmanjša. "Poleg ohranjanja kulturne dediščine je najpomembnejša naloga ustaviti asimilacijo," je dejal.

O pomembnosti kulture in jezika je spregovorila slavistka in novinarka Ibolya Dončec Merkli. Kot glavna urednica oddaje Slovenski utrinki, ki letos praznuje 30 let delovanja in je namenjena Slovencem v Porabju, je prejela tudi posebno priznanje, ki sta ji jo podelili Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava. Manjšinski organizaciji sta zastopala njuna predsednika Andrea Kovač in Karel Holec.

Sledi proslava v goriškem občinskem gledališču Verdi
Ministrica se bo v nedeljo udeležila tudi skupne proslave obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO). Proslava bo potekala v goriškem občinskem gledališču Verdi, so sporočili z urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ta ne/znana slovenska kultura
Veliko dogodkov bo potekalo v Italiji. V ponedeljek bodo v Trstu v Gledališču Hangar Teatri organizirali dogodek Ta ne/znana slovenska kultura, ki ga prirejata Zveza slovenskih kulturnih društev in Teatro degli Sterpi Aps. Na sam praznik bodo v Trstu razglasili nagrajence jubilejnega, 50. literarnega natečaja Mladika. Dogodek pripravljajo Založba Mladika, Društvo slovenskih izobražencev in Slovenska prosveta.

V Beneški galeriji v Špetru odpirajo fotografsko razstavo Naša zarišča goriškega fotografa Marka Vogriča. Foto: Beneška galerija
V Beneški galeriji v Špetru odpirajo fotografsko razstavo Naša zarišča goriškega fotografa Marka Vogriča. Foto: Beneška galerija

Nekaj dogodkov bo tudi v manjših krajih. Tako društvo France Prešeren v Boljuncu pri Trstu naslednjo soboto pripravlja Dan slovenske kulture, ki bo vključeval tudi razstavo fotografij Boljunec nekoč. Že drevi pa bodo v Benečiji, točneje v Špetru Slovenov odprli razstavo Marka Vogriča z naslovom Naša žarišča. Sledil bo koncert Mitje Tulla na harmoniki in zbora Fajnbanda. Dogodka prirejata Beneška galerija in Inštitut za slovensko kulturo.

Dogodek Prešernostičje z Miranom Košuto
Slovensko kulturno društvo Barkovlje naslednjo soboto ob kulturnem prazniku in italijanskem prevodu Prešernovih Poezij pripravlja dogodek Prešernostičje. Častni gost bo Miran Košuta, ki je Prešernove verze prepesnil v italijanščino. Goriški literarni klub GOvoRICA se bo na dan praznika poklonil pisatelju Francetu Bevku na njegovem grobu v Solkanu.

Miran Košuta. Foto: TV Koper-Capodistria
Miran Košuta. Foto: TV Koper-Capodistria

Osrednja prireditev na avstrijskem Koroškem bo na dan praznika pod naslovom Zakaj bi jaz ne pela. Proslava, ki jo skupaj organizirajo Generalni konzulat RS v Celovcu, Slovenska prosvetna zveza, Krščanska kulturna zveza in Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, bo obenem obeležila tudi 120. obletnico rojstva in 25. obletnico smrti pesnice Milke Hartman. Prireditev bo mogoče spremljati preko spleta na naslovu Kina v karanteni: kvk.slo.at.

Že preteklo nedeljo so hibridno prireditev pred kulturnim praznikom pripravili v Katoliškem domu v Tinjah. Na kulturni praznik prireditev načrtujejo tudi v Slovenskem društvu Istra iz Pulja.

Na vladnem uradu sicer opozarjajo, da zaradi trenutnih epidemioloških razmer obstaja tudi možnost, da katera od napovedanih prireditev ne bo izvedena.

Porabski Slovenci čustveno proslavili kulturni praznik