Milan Kundera letošnjega 1. aprila slavi okroglih 90 let. Foto: AP
Milan Kundera letošnjega 1. aprila slavi okroglih 90 let. Foto: AP

Malo pred 90. rojstnim dnem svetovno znanega književnika Milana Kundere, ki slavi 1. aprila, so oprli dosje, ki razkriva, da mu je komunistična tajna služba Češkoslovaške StB (Státní bezpečnost) sledila osem let dlje, kot je bilo znano. To je razvidno iz več kot 2.000 strani obsegajočega zapisnika o nadzoru, je v soboto poročal praški časopis Lidove noviny.

Znano je bilo, da je bil Kundera med letoma 1959 in 1962 ter leta 1968 že pod nadzorom te tajne službe. Zaradi njegovih "desničarskih dejavnosti" je bil izključen iz komunistične partije in s Fakultete za film in televizijo Akademije scenskih umetnosti v Pragi (FAMU).

Kunderovo kodno ime Elitar
Po novem pa je znano, da so od leta 1971 do 1979 proti njemu potekale preiskave pod kodnim imenom Elitar. StB je prisluškoval njegovim telefonskim pogovorom, prebiral njegovo pošto, preiskal njegovo stanovanje in v prostorih namestil prisluškovalne naprave.

V letu 1975 je iz takratne Češkoslovaške odšel v Francijo, saj mu je režim odobril začasni odhod, da bi nastopil gostujočo profesuro na Univerzi v Rennesu. Štiri leta pozneje so mu odvzeli češkoslovaško državljanstvo, kar je sledilo objavi njegovega dela Knjiga smeha in pozabe ter njegovemu vnovičnemu izražanju kritike na račun političnega dogajanja v njegovi domovini.

Neznosna lahkost bivanja prinaša zgodbo o Tomažu in Terezi ter velja za najpristnejšo leposlovno pripoved o praških dogodkih usodnega leta 1968. Foto: Mladinska knjiga
Neznosna lahkost bivanja prinaša zgodbo o Tomažu in Terezi ter velja za najpristnejšo leposlovno pripoved o praških dogodkih usodnega leta 1968. Foto: Mladinska knjiga

Najslavnejše delo sprva v francoskem prevodu
Kundera je leta 1981 je postal francoski državljan in ni nikoli več objavljal v svojem maternem jeziku ter je nekaj časa tudi nasprotoval prevodom v češčino. Njegove knjige so bile v domovini prepovedane vse do poznih 80. let preteklega stoletja, ko je padla komunistična oblast.

Med njimi je bil tudi njegov najslavnejši roman Neznosna lahkost bivanja, ki je bil napisan leta 1982 in bil v francoskem prevodu objavljen šele dve leti pozneje. Izvirno češko besedilo je bilo nato objavljeno v naslednjem letu. Knjigo, ki govori o usodnih praških dogodkih iz leta 1968, je v slovenščino prevedel Jaroslav Skrušny.

Ponujena vrnitev češkega državljanstva
Lansko jesen se je češki premier Andrej Babiš v spremstvu žene s pisateljem in njegovo ženo Vero srečal v Parizu, kjer se je udeležil slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne. Premier je po snidenju dejal, da si po njegovem mnenju zakonca Kundera "zaslužita češko državljanstvo, ki sta ga izgubila po izselitvi". Ob tem ju je še povabil, naj obiščeta Češko, kjer je bil pisatelj nazadnje pred 23 leti.

Za zdaj še ni znano, kaj o povrnitvi češkega državljanstva meni sam Milan Kundera. Po besedah njegovih prijateljev pa naj bi ga motilo, da bi moral sam vložiti zahtevek za vrnitev državljanstva, saj naj bi bila po njegovem mnenju to dolžnost Češke.