Margaret Atwood, ki je tokrat z bookerjem nagrajena drugič, je pri 79 letih postala najstarejša prejemnica nagrade, Bernardine Evaristo pa je prva temnopolta ženska nagrajenka v zgodovini nagrade.

Margaret Atwood in Bernardine Evaristo z nagrajenima romanoma. Foto: Reuters
Margaret Atwood in Bernardine Evaristo z nagrajenima romanoma. Foto: Reuters

Pet ur klavzure ni prevesilo tehtnice
Čeprav pravila ne dovoljujejo delitve nagrade, so člani komisije po petih urah razprav vztrajali, da se ne morejo odločiti med romanom The Testaments (Pričevanja) in delom Girl, Woman, Other. "Bolj kot smo razpravljali, jasneje je postalo, da sta nam všeč obe in da ju želimo nagraditi," je po poročanju BBC-ja povedal predsednik komisije Peter Florence. "Poskušali smo glasovati, pa se ni obneslo. Če ni to metafora za naše čase ..."

Direktorica nagrade Gaby Wood je na vprašanje, ali podpira odločitev žirije, diplomatsko odgovorila: "Gre za eksplicitno kršitev pravil, kar so žirantje tudi razumeli. To je bila uporniška gesta ... Ampak tudi velikodušna." Vseeno je poudarila, da letošnja žirija ni bila prva, ki je prosila za deljeno nagrado; kljub temu v prihodnje pravil ne bodo spreminjali.

Poskušali smo glasovati, pa se ni obneslo. Če ni to metafora za naše čase ...

Peter Florence, predsednik žirije

Kar je bilopred leti kot znanstvena fantastika ...

Ko so razglasili zmagovalki, se je kanadska pisateljica Margaret Atwood pošalila, da glede na njeno starost ne potrebuje vse te pozornosti in je vesela, da si jo lahko deli s kolegico. "Res bi bilo nerodno, če bi oseba moje starosti in statusa pobrala celo nagrado in s tem preprečila mlajšemu avtorju v zgodnejši etapi kariere, da bi stopil skozi ta vrata. Verjemite mi, da bi mi bilo res nerodno. Nisem članica žirije ‒ sem pa v preteklosti nekoč že bila v neki žiriji, ki je razdelila nagrado, in razumem to dilemo. Priznanje bi morali razdeliti na 13 delov, a to žal ne gre."

Žirantje so po treh urah klavzure sklenili, da bosta letos dve zmagovalki ‒ a so od lastnikov nagrade izvedeli, da tega ne smejo. Nato so se skušali za eno od oben knjig odločiti še naslednjo uro, še enkrat dobili isti odgovor in nato po še eni uri in pol razglasili, da se ne nameravajo premakniti. Foto: Reuters
Žirantje so po treh urah klavzure sklenili, da bosta letos dve zmagovalki ‒ a so od lastnikov nagrade izvedeli, da tega ne smejo. Nato so se skušali za eno od oben knjig odločiti še naslednjo uro, še enkrat dobili isti odgovor in nato po še eni uri in pol razglasili, da se ne nameravajo premakniti. Foto: Reuters

To sta dva velika, ambiciozna romana. Naučil sem se, da so literarna prefinjenost, eleganca jezika in briljantna struktura vedno v službi tega, da ima avtor povedati kaj res vrednega. Oba romana hočeta podati perečo, aktualno tematiko, a sta obenem napeti srhljivki, kar po mojem mnenju nagovarja tako najbolj literarno občinstvo kot tudi ljudi, ki preberejo eno samo - ali v tem primeru dve - knjigi na leto.

predsednik žirikje Peter Florence

Atwoodova je prestižno nagrado že prejela leta 2000 za roman Slepi morilec, tokrat pa so nagradili njeno nadaljevanje Dekline zgodbe, The Testaments. (Že sama Deklina zgodba je bila leta 1986 v ožjem izboru za Bookerjevo nagrado, a je ni dobila.) Roman Pričevanja se začenja 15 let po zaključku prvotne zgodbe in je postavljen v alternativno državo Gilead, kjer so ženske zasužnjene in nimajo nobenih pravic. O dogajanju nam izmenično prvoosebno pripovedujejo Teta Lidija, ena od najvišje rangiranih žensk distopičnega režima, ter dve najstnici - ena je odraščala v Gileadu, druga v Kanadi. "Čeprav se je to pred leti zdelo kot znanstvena fantastika, pa so danes že povsod vzniknili skrajneži," je v obrazložitvi med drugim dejal predsednik komisije.

V neki knjigarni so roman sicer že ob začetku prodaje pred tedni označili z nalepko bookerjev zmagovalec; takrat je bilo uradno pojasnilo, da se je pač zgodila napaka. Margaret Atwood je zdaj ena izmed štirih avtorjev, ki so bookerjevo nagrado dobili dvakrat.

V ožji izbor nominirancev za nagrado booker za najboljši roman leta se je uvrstilo šest avtorjev v angleščini napisanih in v Veliki Britaniji ali na Irskem izdanih del, in sicer poleg Margaret Atwood in Bernardine Evaristo še Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann in Elif Shafak. Foto: Reuters
V ožji izbor nominirancev za nagrado booker za najboljši roman leta se je uvrstilo šest avtorjev v angleščini napisanih in v Veliki Britaniji ali na Irskem izdanih del, in sicer poleg Margaret Atwood in Bernardine Evaristo še Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann in Elif Shafak. Foto: Reuters

Zgodbe, ki v sodobni literaturi niso zastopane

Britansko-nigerijska avtorica Bernardine Evaristo pa je nagrajena prvič, in sicer za pripoved o življenju 12 večinoma temnopoltih britanskih žensk z naslovom Girl, Woman, Other. Zgodba protagonistk, starih med 19 in 93 let, se razteza čez več kot 100 let. Za polifoni zbor glasov se je pisateljica odločila kot za nekakšno "strategijo proti nevidnosti" ‒ kajti "temnopolte britanske ženske vemo, da če se ne bomo same vpisale v literaturo, nas tudi nihče drug ne bo".

"Opisani liki prikazujejo krasen spekter današnjih britanskih temnopoltih žensk. So zgodbe in ljudje, ki v sodobni literaturi niso bili vidno zastopani, zato je to delo prelomno in upamo, da bo spodbudilo tudi druge založnike," je poudaril Peter Florence.

Sorodna novica Nadaljevanje Dekline zgodbe in "reinterpretacija" Don Kihota med finalisti za Bookerjevo nagrado

Tudi Evaristo ne moti, da je letos soj žarometov usmerjen v dva romana. "Tako zelo sem vesela, da sem osvojila nagrado. Ja, delim si jo z neverjetno pisateljico. Ampak ne razmišljam o tem, da si jo delim, razmišljam o tem, kako neverjetno je vse skupaj za moje literarno življenje, v katerem se je kaj takega pred desetletji zdelo nemogoče."

Na tiskovni konferenci so jo vseeno vprašali, ali ne bi raje videla, da bi sama dobila vseh petdeset tisočakov. "Kaj mislite?" je bila iskrena. "Bi, ampak z veseljem si jo tudi delim. Taka oseba sem pač." S svojimi 25 tisočaki bo odplačala hipoteko, medtem ko je Atwood po lastnih besedah "prestara" in "ima že preveč torbic", da bi denar porabila zase. Vsoto bo nakazala dobrodelni organizaciji Indspire, ki pomaga staroselskim Kanadčanom.

Šest nominirancev

Nagrada booker je namenjena proznim delom, prvotno izdanim v angleščini.

Letos so bili med nominiranci še Salman Rushdie (Quichotte), Chigozie Obioma (An Orchestra of Minorities), Lucy Ellmann (Ducks, Newburyport) in Elif Shafak (10 Minutes 38 Seconds in This Strange World).

Do zdaj so si jo delili le dvakrat ‒ v letih 1974 in 1992 ‒ a so nato spremenili pravila, ki tega ne dovoljujejo več. Čeprav so vodilni v fundaciji, ki podeljuje nagrado, tudi tokrat vztrajali, da ne dovolijo dveh zmagovalcev, je komisija ostala neomajna. Tudi po večurni razpravi in glasovanju je bil izid izenačen.

Booker v roke dveh pisateljic: Margaret Atwood in Bernardine Evaristo