Foto: BoBo
Foto: BoBo

Žirija je zapisala, da je roman izjemno izviren, obenem pa daje vtis, da je nastajal kot klasika, poroča britanski BBC.

V Republiki Trinidad in Tobago rojena britanska pisateljica Monique Roffey je z delom Mermaid of Black Conch premagala še tri romane, ki so bili nominirani za nagrado costa za knjigo leta, piše BBC.

"Glas za karibsko literaturo"
Ob torkovi razglasitvi nagrade je pisateljica dejala, da zmaga njene knjige predstavlja "glas za karibsko literaturo", ob tem pa se je zahvalila žiriji, da je z nagrado knjigo predstavila širšemu bralstvu.

Roman je pisateljica osnovala na lokalni legendi "o prekrasni ženski, ki se spremeni v morsko deklico", dogajanje pa je postavila v karibsko vas St. Constance. V knjigi ribič David s petjem nepričakovano pritegne pozornost morske deklice Aycayije. Ko morsko deklico med ribiškim tekmovanjem ulovijo, David napravi vse, da bi jo rešil, a ima to dramatične posledice.

Predsednica žirije za nagrado Suzannah Lipscomb je po pisanju BBC-ja dejala, da je roman The Mermaid of Black Conch "izjemna, krasno napisana, očarljiva in instinktivna knjiga, polna mitološke energije on nepozabnih likov, tudi nekaj izjemno transgresivnih žensk".