Nagrado costa za najboljšo knjigo, vredno 30.000 funtov, si je 61-letni irski pisatelj in dramatik Sebastian Barry prislužil z romanom Days Without End. Foto: AP
Nagrado costa za najboljšo knjigo, vredno 30.000 funtov, si je 61-letni irski pisatelj in dramatik Sebastian Barry prislužil z romanom Days Without End. Foto: AP
Skrito sporočilo
Sebastian Barry je nagrado costa prejel že leta 2009 za roman Skrito sporočilo (v izvirniku The Secret Scripture), ki je od leta 2011 na voljo tudi v slovenskem prevodu, za kar je poskrbel Jure Potokar. Foto: Založba Modrijan

Nagrado za najboljšo knjigo, vredno 30.000 funtov, si je 61-letni književnik tokrat prislužil z romanom Days Without End, leta 2009 pa mu jo je prinesel roman Skrito sporočilo (v izvirniku The Secret Scripture), ki je od leta 2011 na voljo tudi v slovenskem prevodu, za kar je poskrbel Jure Potokar.

Sinova spolna usmerjenost navdih za knjigo
Roman Days Without End, katerega dogajanje je postavljeno v leto 1850, ponuja pripoved o dveh irskih vojakih, ki se borita v ameriških vojnah, vključno z državljansko. V središču je njuna ljubezenska zgodba, za katero je avtor navdih dobil pri svojem najmlajšem sinu, ko mu je ta razkril svojo spolno usmerjenost.

Na torkovi podelitvi nagrade je Barry dejal, da želi kot oče mobilizirati svet, naj se znebi predsodkov zoper istospolno usmerjene. Po njegovih besedah "bi jih morali spoštovati in posnemati, ne pa jih delati nesrečne". Predsednica žirije Kate Williams je roman opisala kot veličasten in neverjetno ganljiv opis zmage Zahoda, razmerje med protagonistoma pa kot enega najlepših opisov ljubezni v književnosti.

Sprememba pokroviteljstva, sprememba imena
Nagrade whitbread so preimenovali leta 2006, ko je pokroviteljstvo prešlo na kavarniško mrežo Costa. Nagrade podeljujejo ustvarjalcem Velike Britanije in Irske v posameznih kategorijah - za roman, romaneskni prvenec, poezijo, biografijo in otroško knjigo. Dobitnik se nato potegujejo še za glavno nagrado za najboljšo knjigo.

Za nagrado so bili letos v igri še Francis Spufford z romanesknim prvencem Golden Hill, Keggie Carew z biografijo Dadland, Alice Oswald s pesniško zbirko Falling Awake in Brian Conaghan z mladinskim delom The Bombs That Brought Us Together.